neděle 17. října 2021

35. Quesadillas

 Tohle mexický jídlo mě naučil můj skotský spolubydlící v Dánsku Bylo u nás na kolejích tak populární, že jsme je dělali ve velkým při pravidelných společných večeřích, nebo uprostřed noci po návratu z večírku. James je dělával s kuřecím masem, ale já je postupem času přepracovala na batátové quesadillas.



Batátové quesadillas (3-5 porcí)

  • 1 batát
  • tortily (můžete použít klasické pšeničné, celozrnné, kukuřičné, ...; já osobně preferuju celozrnné pšeničné)
  • cca 200g strouhaného sýru* (standardně používám strouhanou mozarellu, ale funguje to i s ementálem, nebo chedarem)  *množství je dost relativní a záleží na každém
  • zelený - tj. čerstvý špenát, rukola, kadeřávek, polníček, směs salátových listů
  • olivový olej
  • sůl, pepř
Něco navíc:
  • něco ostrýho - např. jalapenos, nebo případně chili omáčka
  • směs mexického koření
  • vařená černá čočka (beluga)
Batát oškrábeme a nakrájíme na kostky o hraně cca 1 cm. Přesuneme na plech s pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a zasypeme kořením. Já tu používám směs koření na fajitas, která je tu v Dánsku k dostání v každým obchodě. Ale jakýkoli koření bude vlastně dobrý, ať už nějaká mexická směs koření, nebo jen kombinace sůl a pepř. Batát dáme píct do trouby na 180 °C na cca 30 minut. Ten časový údaj není úplně přesný, ale obecně jsou batáty celkem rychle upečený, takže stačí občas zkontrolovat. Jakmile je batát upečenej, už je to celkem rychlovka.

Každou quesadillu připravujeme zvlášť. Na polovinu tortily dáme vrstvu strouhanýho sýra. (Množství sýru si přizpůsobte. Mě stačí celkem málo, aby se to hezky rozpeklo a rozteklo; jiní spotřebují naopak obrovský množství sýru. Na sýr přijde zelený, přičemž nejčastěji používám čerstvej špenát. Na špenát pak přijdou pečený batáty. Do jedný quesadilly přijde tak cca 3 polévkový lžíce batátů (tj. z jednoho pečenýho batátu zvládnu udělat 3-5 porcí, takže tomu můžete uzpůsobit počet batátů). No a teď přijde to něco navíc :) Snadno zde dostanu koupit nakládaný krájený jalapenos papričky, takže já si do jedné quesadilly tak 3 plátky přihodím. Ale může se místo toho např. použít pálivá chilli omáčka - jednoduše jí batáty trochu pokapat. Anebo nic, pokud nemusíte pálivý. A pokud mám doma černou čočku, tak jí trochu uvařím a můžu ji do quesadillas přidat taky. Je to fajn obměna od standardní verze, která tomu přidá trochu navíc. Jako poslední vrstva pak přijde ještě jednou strouhaný sýr. !Pozor! Při nandávání náplně myslete na to, že je potřeba překlopit druhou polovinu tortily. Pokud toho budete mít v quesadille hodně, horko těžko vám to půjde překlopit a ještě hůř se to bude opíkat! 

Když máme naplněno a druhou polovinu tortily překlopenou, dáme naplněnou tortilu na rozehřátou pánev opéct. Většinou stačí opravdu jen pár minut z každé strany, aby se tortila opekla do křupava a sýr se rozpustil. No a je hotovo :) Pokud děláte jídlo pro více lidí a chcete podávat naráz, stačilo by asi dát už hotové quesadillas na plechu do teplé trouby, aby nezchladly. 


Tuhle moji bezmasou verzi si můžete samozřejmě upgradovat zpět do původní podoby a místo batátů použít orestované kuřecí/krůtí kousky.

Žádné komentáře:

Okomentovat