Drømmekage
těsto
- 250 g mouky (prej all-purpose, takže tak nějak asi část hladké a část polohrubé)
- 250 g cukru
- 50 g másla
- 3 vejce
- 2 dl (4/5 hrnku) mlíka
- 2 lžičky kypřícího prášku
- vanilkový cukr
Těsto je dost podobný tradičnímu "cvibachu", co děláváme doma. Celý vajíčka vyšleháme s cukrem do hladké pěny. V kastrólku rozpustíme máslo a pak do něj přimícháme mlíko. Máslo s mlíkem pak přilijeme do mísy s vajíčky a cukrem. V jiné míse smícháme mouku, kypřící prášek a trochu vanilkového cukru. Směs pak přisypeme k těstu a promícháme (třeba šlehací metlou). Vylijeme těsto na plech s pečícím papírem a pečeme na 200 °C tak 20-25 minut (ale je to třeba hlídat - mě se to vždycky teda upeklo nějak dřív, tak ať to nespálíte).
A než se těsto upeče, tak připravíme vrchní vrstvu. To trvá cca 10 minut a je dobrý to na buchtu vylít hned, tak to tak nějak rozplánujte.
topping
- 125 g másla
- 0,5 dl (1/5 hrnku) mlíka
- 200 g cukru Brun Farin
- 100 g strouhanýho kokosu
Brun Farin je hnědý, lehce vlhký (i když se prej dá koupit i v suchý verzi) aromatický cukr. Při očichání otevřenýho balení to trochu smrdí, ale dánským koláčům dodává nezaměnitelnou chuť.
V kastrólku opět rozpustíme máslo. Do něj pak přidáme mlíko a taky hnědý cukr. Mícháme a zahříváme, dokud se cukr úplně nerozpustí a pak asi 1 minutu ponecháme ve varu. Přisypeme strouhaný kokos a vše pořádně promícháme.
Vytáhneme koláč ven z trouby a nalijeme na něj připravený topping, který rovnoměrně rozprostřeme. Nakonec to ještě šoupneme na dalších 10 minut do trouby. A je hotovo!
Fakt je, že tenhle koláč je vážně jednoduchej, a i když je cukr i v těstu, nepůsobí tak přeslazeně jako další dánskej koláč Brunsviger (což je kynutý koláč s karamelem). Takže jako hygge!
Žádné komentáře:
Okomentovat