Tentokrát to byla variace "Pepek Bezlepek". Za pár dní se zase po roce sejdeme s bratranci a sestřenicemi na takové menší rodinné sešlosti, takže já už asi měsíc přemýšlím, co by se hodilo s sebou přivízt na mls. A jelikož máme v rodině i celiaky, říkala jsem si, že bych mohla zkusit něco, co by mohli taky ochutnat. Dort z bezlepkový mouky už jsem párkrát dělala, ale to je ohraný a já chtěla prostě něco novýho. Takže jsem skončila u sušenek. Kouzlo je v tom, že jsou přirozeně bezlepkový, protože jsou z pohanky :)
Po poslední zkušenosti, kdy jsem hostům naservírovala poprvé zkoušený deserte deserte a pak sama zjistila, že je skoro nepoživatelný, jsem tentokrát udělala testovací dávku :) Dopadlo to dobře, jen upozorňuju, že těsto je dost sypký a dávkování na plech je stejně špinavý jako u klasických ovesných sušenek.
Pohankové sušenky:
1/2 hrnku pohankových vloček
1/2 hrnku pohankové mouky (obojí jde sehnat ve zdravé výživě, obojí se dá nahradit normálními přísadami)
1/4 hrnku třtinového cukru (na mě by mohlo být i míň, tentokrát to bylo dost sladký)
1/4 hrnku nasekaných ořechů na jemno (mandle, vlašáky, ...)
75g másla
2 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
1 lžíce horké vody
1 malá lžička jedlé sody
skořice
semínka navíc
Jednoduše se smíchá mouka, vločky, ořechy, cukr, skořice a semínka dohromady. Přisypala jsem tam od oka trochu sezamových a lněných semínek, ale může to být třeba i mák, slunečnicová semínka, ... Zatímco se trouba nahřívá na 150 stupňů, rozehřála jsem si máslo spolu se sirupem. V horké vodě jsem rozmíchala jedlou sodu a přidala to k máslu. Máslo pak přijde do suché směsi a umíchá se z toho šrot. Nic moc soudržný těsto z toho nebylo, tak s tím počítejte. No a na plech jsem pak lžičkou a silou vůle tvarovala něco ve tvaru sušenek. Rozhodně se mi těsto "pěkně nerozlilo" jako to stojí v původním receptu*. V troubě se to pak peklo cca 20 minut, až to začalo v kuchyni vonět a sušenky aspoň trochu držely při sobě :)
Celkem z toho bylo něco ke 40 kouskům různých velikostí. A dost křupou. Ony už samotné pohankové vločky jsou dost křupavý a když se k tomu přidá ještě cukr ... Ale výsledek je dobrej, dost sladkej, křehkej a voní skořicí. Kdo by chtěl vyzkoušet i jiný recepty pro bezlepkový strávníky, tak Kitchenette na ně má celou kapitolu :)
Dobrou chuť
*Tak na to pozor! Při druhém pokusu (tentokrát už naostro), jsem udělala pár věcí jinak a tentokrát se mi sušenky opravdu roztekly. 1) jsem místo třtinovýho cukru použila klasickou moučku, protože třtinový se dostatečně neroztekl a pak dělal problém zubům, a 2) jedlé sody jsem dala možná o krapet víc a zalila ji opravdu horkou vodou. Těsto pak bylo mnohem víc jako těsto, ne jako drobení. Šušněnky jsem pak tvarovala jako obvykle a po pár minutách v troubě jsem se zděsila, protože se roztekly tak, že mi na plechu vytvořily souvislou vrstvu, kterou jsem musela nakrájet, aby vzniklo něco jako sušenky. Každopádně ale, chuťově byly stejně dobrý, byly měkčí, takže všechny zuby zůstaly celý a hrdě se teď plácám po ramenou, protože ze stolu zmizely během prvních několika minut :)
*Tak na to pozor! Při druhém pokusu (tentokrát už naostro), jsem udělala pár věcí jinak a tentokrát se mi sušenky opravdu roztekly. 1) jsem místo třtinovýho cukru použila klasickou moučku, protože třtinový se dostatečně neroztekl a pak dělal problém zubům, a 2) jedlé sody jsem dala možná o krapet víc a zalila ji opravdu horkou vodou. Těsto pak bylo mnohem víc jako těsto, ne jako drobení. Šušněnky jsem pak tvarovala jako obvykle a po pár minutách v troubě jsem se zděsila, protože se roztekly tak, že mi na plechu vytvořily souvislou vrstvu, kterou jsem musela nakrájet, aby vzniklo něco jako sušenky. Každopádně ale, chuťově byly stejně dobrý, byly měkčí, takže všechny zuby zůstaly celý a hrdě se teď plácám po ramenou, protože ze stolu zmizely během prvních několika minut :)
Žádné komentáře:
Okomentovat