pátek 30. května 2014

35. Leňajs bojuje s máslovými bábovičkami s borůvkami

Po dlouhé odmlce článek. A pokud se zadaří, tak přidám ještě něco během víkendu.

Dlouho jsem nic nepekla. Kromě obvyklých výmluv, že není čas, se přiznám, že hlavně nebyla nálada. Znáte to, když máte všeho plné zuby a nejraději byste jen ležely, koukaly na seriály, resp. ideálně zalezly do skříně a nemusely vůbec nikam a nic. No, tak něco takovýho na mě v poslední době vlezlo. Každopádně to vypadá, že se to zlepšuje a důkazem může být i to, že jsem se zas pustila do pečení.

Tenhle recept je od Maryny a já ho jen dala do jiné formy a nalupala tam borůvky, které jsem dnes potkala v Lídlu.


Máslové bábovičky s borůvkami                                Karel Kryl - Král a klaun
na 12 báboviček

4 vejce
špetka soli
160 g krupicového cukru
120 g másla
250 g hladké mouky
1½ lžičky prášku do pečiva

125g borůvek

Nejdřív jsem si přepustila máslo. V plecháčku jsem ho na nejslabším plameni rozpustila a nějakou dobu jsem jej nechala vařit. Až začalo hnědnout, tak jsem ho raději sundala z ohně a nakonec jsem ho zcedila přes sítko s punčochou a nechala vychladit. Určitě jsem ho na hořáku neměla 20minut jako Maryna, takže pro nás amatéry to stačí prostě chvíli převařit, odebrat pěnu, a pak zcedit. Nevím, jestli to jde na chuti nějak víc poznat. Možná, že jo. Ale mně to chutná hodně i takhle :-)
Borůvky jsem omyla a v misce posypala krupicovým cukrem. Hladkou mouku s práškem do pečiva jsem si přesila do další misky. Oddělila jsem bílky od žloutků a z bílků se špetkou soli jsem vyšlehala tuhý sníh. Do něj po lžících přidáme krupicový cukr, žloutky po jednom a prochladlé máslo. Nakonec jsem vmíchala opět po lžících mouku s prdopečem.
Do formy jsem nalila těsto tak do půlky každé bábovičky a do nich jsem následně zapíchala borůvky tak, že nebyly ani vidět. Pozor, tešto v bábovičkách hodně vyběhne!
Pečeme při 170°C cca 35minut, dokud se těsto nepřestane lepit na špejli. A pokud máte silikonovou formu jako já, tak musí bábovičky nejprve zchladnout a teprve potom je můžete vyklopit.

Těsto je hodně máslové, na této chuti je to postavené. Proto, pokud jste zvyklí nahrazovat Herou nebo tak něčím, tak to nedoporučuju.

A máme desert k víkendovému obědu :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat