Zjistila jsem, že moje záliba v prohlížení kuchařek a pročítání receptů už došla na další level. :)
Párkrát se mi ale podařilo najít více než slušnej úlovek, a to např. český krajový kuchařky. Krkonošská kuchařka. Valašská kuchařka. V těchto knížkách teda naopak vlastně žádný obrázky nebyly :) Zato bylo na úvod řečeno něco o historii jídla z dané oblasti, typické suroviny, ze kterých se tam vařilo/vaří a pár dalších zajímavostí k tomu. A právě z Valašské kuchařky jsem si zaznamenala obrovské množství receptů, mmj. i "kontrabáš".
Kontrabáš:
70g krup
3 středně velké brambory
1-2 výborný klobásy
1 cibule
2 stroužky česneku
tuk
Je to vlastně strašně nenáročný jídlo (jak na přípravu, tak na chuť). V jednom hrnci jsem dala vařit kroupy, v druhém na kostky nakrájené oškrábané brambory. Na pánvi jsem opekla nakrájenou klobásu (nebyla nijak mastná, tak jsem přidala trochu oleje). Jakmile jsou kroupy a brambory uvařené, smíchám je společně s opečenou klobásou, utřeným česnekem a na kousky nakrájenou cibulí. Podle chuti dosolte. No a to celé jsem vysypala do zapékací misky/pekáčku a dala na chvíli do trouby. Tradá!
V původním receptu je místo krup použitá pohanka. Já pohanku neměla a navíc mi kroupy strašně chutnaj. Kupodivu nebylo psáno v receptu žádný koření, ale popravdě to jídlo krásně vonělo už jen po česneku a klobáse. Taky nebylo psáno, jak dlouho se má jídlo zapékat. Hodila jsem to teda do trouby na 200 stupňů asi tak na 15 - 20 minut. Pak už jsem měla strašnej hlad a nechtělo se mi čekat :)
Pozn.: Mě kontrabáš chutnal už jen díky surovinám, který obsahuje, ale rozhodně to není žádné vrcholné gastronomické dílo - to jsem vlastně od toho ani nečekala. Nedalo to žádnou práci a všechny suroviny mívám běžně v zásobě, takže hádám, že jsem si kontrabáš nedělala naposledy.
S tou Valašskou kuchařkou bych moc neexperimentoval. Tak moc mě nadchla ta jejich laktovegetariánská strava, až jsem skončil jako vegan :)
OdpovědětVymazatSmažka