čtvrtek 18. prosince 2014

28. Tentokrát Terka zkusila kontrabáš

    Zjistila jsem, že moje záliba v prohlížení kuchařek a pročítání receptů už došla na další level. :)
Když jsem v centru a mám zrovna volnou chvíli, zalezu si do knihkupectví, nebo ještě líp do knihovny, a probírám se kuchařkama. Čím větší a hezčí obrázky, tím líp. Samozřejmě naprostá většina takovýchto kuchařek sice parádně vypadá, ale použitelnej je jen zlomek receptů uvnitř. Buď jsou na mě moc zdlouhavý a náročný, nebo je naprosto nezbytná surovina, která mi samozřejmě v kuchyni chybí, nebo mám jen špatnou ruku při výběru, anebo je to rovnou naprostej ... 
    Párkrát se mi ale podařilo najít více než slušnej úlovek, a to např. český krajový kuchařky. Krkonošská kuchařka. Valašská kuchařka. V těchto knížkách teda naopak vlastně žádný obrázky nebyly :) Zato bylo na úvod řečeno něco o historii jídla z dané oblasti, typické suroviny, ze kterých se tam vařilo/vaří a pár dalších zajímavostí k tomu. A právě z Valašské kuchařky jsem si zaznamenala obrovské množství receptů, mmj. i "kontrabáš".


Kontrabáš:
 70g krup
 3 středně velké brambory
 1-2 výborný klobásy
 1 cibule
 2 stroužky česneku
 tuk

Je to vlastně strašně nenáročný jídlo (jak na přípravu, tak na chuť). V jednom hrnci jsem dala vařit kroupy, v druhém na kostky nakrájené oškrábané brambory. Na pánvi jsem opekla nakrájenou klobásu (nebyla nijak mastná, tak jsem přidala trochu oleje). Jakmile jsou kroupy a brambory uvařené, smíchám je společně s opečenou klobásou, utřeným česnekem a na kousky nakrájenou cibulí. Podle chuti dosolte. No a to celé jsem vysypala do zapékací misky/pekáčku a dala na chvíli do trouby. Tradá!

V původním receptu je místo krup použitá pohanka. Já pohanku neměla a navíc mi kroupy strašně chutnaj. Kupodivu nebylo psáno v receptu žádný koření, ale popravdě to jídlo krásně vonělo už jen po česneku a klobáse. Taky nebylo psáno, jak dlouho se má jídlo zapékat. Hodila jsem to teda do trouby na 200 stupňů asi tak na 15 - 20 minut. Pak už jsem měla strašnej hlad a nechtělo se mi čekat :) 

Pozn.: Mě kontrabáš chutnal už jen díky surovinám, který obsahuje, ale rozhodně to není žádné vrcholné gastronomické dílo - to jsem vlastně od toho ani nečekala. Nedalo to žádnou práci a všechny suroviny mívám běžně v zásobě, takže hádám, že jsem si kontrabáš nedělala naposledy. 

1 komentář:

  1. S tou Valašskou kuchařkou bych moc neexperimentoval. Tak moc mě nadchla ta jejich laktovegetariánská strava, až jsem skončil jako vegan :)

    Smažka

    OdpovědětVymazat