neděle 5. dubna 2015

50. Leňajs vyhrává s shepherd´s pie

... neboli pastýřským koláčem. K tomuto receptu jsem došla zcela jednoduchou cestou. Měla jsem chuť na bramborovou kaši, a tak jsem projela internet a došla k tomuto typickému anglickému jídlu, které jsem se hned rozhodla vyzkoušet, protože mi stačilo dokoupit jen mleté maso. Vše ostatní doma máme a příprava je velmi jednoduchá. Nemusíte na to být žádní kulinářští mistři.

V některých oblastech a variantách najdete místo rajčat kečup, ale já ho v jídlech nemám ráda, takže jsem se řídila receptem. Jinak se domnívám, že Čechům by mohlo toto jídlo chutnat obecně, takže i když nejste na novinky, myslím, že vyzkoušením nic nezkazíte.

Bohužel se mi nepodařilo pěkně jej naservírovat, takže Vám sem dávám jen fotku z pekáče :-)

Shepherd´s pie                                   The Cure - Disintegration (Full Album)
4porce

500g mletého masa (nejlépe hovězí)
800g brambor
máslo
strouhaný sýr parmazánového typu
1 velká cibule
1 velká mrkev
100g drcených rajčat (já dala cherry)
100ml červeného vína
1 kelímek smetany
2 stroužku česneku
tymián
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
sůl, pepř a (já přidala ještě) trochu drceného kmínu

Rozpálila jsem si hlubokou pánev s olivovým olejem a dala zesklovatět cibuli. Vysypala jsem tam pak mleté maso, tymián, drcený česnek, bobkový list, nové koření, kmín, osolila jsem to a opepřila a nechala chvíli dusit. Pak jsem tam přidala nastrouhanou mrkev, červené víno a v hmoždíři rozdrcená cherry rajčátka. To vše jsem přikryla pokličkou a dusila asi 15minut. Zapnula jsem troubu na 180°C a pustila jsem se do brambor. Okrájela jsem je a dala je vařit do osolené vody. Jakmile byly uvařené, slila jsem je a dala jsem do nich dva plátky másla, přilila horkou smetanu a parmazán a dobře rozmixovala. Na dno zapékací mísy (já použila tu menší obdélníkovou z Ikea) jsem rozprostřela masovou směs a na to bramborovou kaši. Celé jsem to ještě posypala parmazánem. V troubě se to celé peče asi 30 minut.

To je vše :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat