sobota 30. května 2015

51. Leňajs testuje květákové kari

zdroj http://www.flavoursbrno.cz/
Protože čekáme s Lookashenkem přírůstek do rodiny, začala jsem chodit do jednoho těhotenského kurzu, kde jsme v rámci hodiny o výživě dostaly za úkol přinést ostatním recept na nějaké zdravé jídlo. Ty recepty, které dostaneme, máme vyzkoušet. Asi je to tím, že jsem úča a nemám ráda, když se úkoly neplní, takže jsem byla donedávna jediná, kdo recept přinesl. Až minulou hodinu konečně i další účastnice jeden přinesla a tím pádem můžu začít zkoušet :-)

Já jsem ostatním dala recept na skvělou minestrone od Matyldy, kterou najdete tady. A obdržela jsem k vyzkoušení lístek s květákovým kari. Když jsem si recept četla, tak jsem si vzpomněla na indickou restauraci Flavours na ulici Běhounská v centru Brna. Pokud nejste úplně vyznavači indické kuchyně, nebo jste ji ještě nikdy nevyzkoušeli, myslím, že je to dobrý tip právě pro Vás. Totiž v době od 11h do 15h mají ve všední dny akci Polední bufet za 109,-Kč. To znamená, že může snít cokoli v jakémkoli množství. Můžete ochutnávat a přidávat si podle libosti. Navíc je to pro naše evropské žaludky dobře upraveno, abychom neměli bolavá bříška :-)

Co se týče receptu, nevím, jestli bych se do něj pustila, kdybychom doma neměli všechno to koření. Přece jen ho běžný člověk zas tolik nevyužívá. Ale protože Lookashenko Indii občas vaří, přikoupila jsem jen pár ingrediencí. A zodpovědně Vám můžu říct, že jsme si pochutnali. Rozhodně se tohle jídlo dostalo na náš seznam "Co uvařit o víkendu?" Navíc (ačkoli vypadá složitě) je opravdu jednoduché. A jako bonus veganské, což ocení i někteří naši přátelé ;-)

Tímto děkuji Petře za recept :-)

Květákové kari                                                                Relax po indicku

1 velká na jemno nakrájená cibule
1 lžička kokosového tuku (já dala olivový olej)
chilli paprička podle chuti
1,5cm kousek čerstvého zázvoru
1 větší brambor nakrájený na menší kousky
2,5 lžičky kari
0,5 lžičky mleté skořice
1 lžička římského(!) kmínu
1 lžička mletého koriandru
1,5 hrnku červené čočky
1 litr zeleninového vývaru
1 střední květák
1 svazek čerstvého koriandru
3 lžíce limetkové šťávy (já dala jen dvě)
1 hrnek zeleného hrášku (může být mražený)

Nejdřív ze všeho jsem si dala vařit zeleninový vývar, aby byl pěkně vyvařený, až ho budu potřebovat. Pak ve větším hrnci zahřeju tuk nebo olej a přidám cibuli, kterou opékám asi 5minut. Pak jsem přihodila na jemno nastrouhaný zázvor a chvíli restuju. Přisypu všechno koření a nasekanou chilli papričku a asi půl minuty míchám, aby se koření nepřipalovalo. Poté přihodím brambor a další asi 2minuty opékám. Přiliju zeleninový vývar a vmíchám červenou čočku. Zakryju poklicí, přivedu k varu a nechám chvíli vařit. Přihodím květák nakrájený na malé kousky a hrášek. To celé nechám asi 20minut vařit, květák by neměl být úplně rozvařený. Nakonec vmíchám nasekaný čerstvý koriandr a limetkovou šťávu, případně dosolím. Podává se s rýží nebo s quinoou. My jsme servírovali basmati rýži.


Žádné komentáře:

Okomentovat