úterý 7. července 2015

52. Leňajs se peče při vaření risotta s cuketou a parmazánem

Jak už sám nadpis napovídá, je to teď fakt peklo. Sice jsme se snažily s Terkou uvařit dopoledne, ale oběd byl hotový přesně v poledne, takže vedro už bylo dost velký. Už je asi čtvrtý nebo pátý den takové vedro, že nám ani přes noc doma neklesá teplota pod 27°C. Ale to tak máte asi všichni. Většinu dne trávím v posteli a potím se a potím. A lituju všechny, kteří v tomto počasí musí chodit do práce. :-(

Co v takovém vedru jíst? Na našich facebookových stránkách jsme Vám doporučovali litevskou studenou polévku, po které se u nás doma jen zaprášilo a přes den to bylo opravdu to pravé. Na všemožných webech vydávají doporučující články, co jíst, co pít, jak se chovat apod. Mně tohle počasí připomnělo Itálii a tak jsme dostala chuť na nějaké risotto. A tady máte něco nenáročného na ingredience.

Risotto s cuketou a parmazánem                       Bryan Adams & Luciano Pavarotti - 'O Sole Mio

1 cibule
1 stroužek česneku
2 cukety
2 rajčata
100g másla
400 rýže (doporučuje se Carnaroli, ale klidně to může být i basmati
nebo jako jsem použila já - čtyřbarevnou rýži)
125ml bílého vína
1l zeleninového vývaru (připravila jsem si čerstvý v noci předem)
pepř, sůl
100g parmazánu
1 lžíce čerstvého tymiánu

Cibuli a česnek nadrobno posekáme. Cukety omyjeme, očistíme a pokrájíme na kousky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Polovinu másla rozehřejeme v hrnci a 3 minuty na něm opékáme cibuli, česnek a cukety. Přidáme rýži a asi během 2 minut zesklova­tíme. Za častého míchání přilijeme víno. Když rýže tekutinu vsákne, pomalu přilévá­me horký vývar. Přitom stále mícháme a vy­čkáváme, až se předchozí dávka vsákne nebo vypaří. Risotto stáhneme z plotny, vmícháme zbylé máslo a rajčata, osolíme, opepříme a vmícháme většinu parmazánu a většinu tymiánu. Upravíme na ta­líře a ozdobíme zbytkem sýra a bylinkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat