sobota 13. února 2016

32. Banánové lívance

Kolem tohoto jídla jsem už na internetových stránkách kroužila dlouho, ale nějak jsem k němu neměla důvěru. Vlastně ani nevím pořádně proč, možná právě kvůli banánům. To totiž není zrovna moje oblíbená příchuť a momentálně ani ovoce jako takové. Ale banány jsou nedílnou součástí zdravé stravy, stačí jen trochu zabrousit na internetu a dočtete se, kolik obsahují prospěšných látek atd. Nakonec mě k této snídani dovedla tak trochu nouze :) Kupodivu koupit tady v Dánsku normální mouku je trochu problém, protože Dánové si zakládaj spíš na celouzrnných moukách, co vypadají jako rozemletý vločky, navíc všechny potraviny mají štítky psaný pouze v dánštině nebo němčině, takže jsem nahraná. Pamatuju si, že Matyldě trvalo dlouho než objevila ten správný typ mouky, který mohla použít na francouzský palačinky. A taky to není úplně levný a když koupíte kilo špatný mouky, co s tím (o tom můžu vyprávět, zkoušela jsem takhle obalovat řízky právě v mouce "vločkovýho typu").


Banánové lívance:
 1 banán (pokud možno dostatečně zralý)
 1 vejce
 asi 1/2 hrnku ovesných vloček
 mléko

Super je, že je to ve výsledku poměrně rychlej recept, rychlejší než třeba ovesná kaše! Prostě se jen rozmačká banán v misce (pro mě samotnou stačí necelej banán, tak 3/4 a zbytek si pak nakrájím k lívancům na talíř), pořádně na kaši a přiklepne se vejce. Vidličkou se to rozšlehá dohromady, přisypou se vločky a zamíchá se to. Mlíko je potřeba přilít tak akorát, prostě aby to nebylo tak hustý, ale zase ne tak řidký, jako těsto na normální palačinky. Vlastně mi to trochu připomíná hustotou bramborákový těsto :) Takže je to bez cukru a přidaný mouky. Podle toho, jak máte kvalitní pánev, se to dělá na určitým množství oleje (a odkládám pak na ubrousek, stejně jako třeba bramboráky nebo řízky). Osvědčilo se mi dělat menší lívance, protože se pak snadněji obrací.

Přiznávám, že (v mým podání obzvlášť) to nevypadá úplně reprezentativně, ale chuťově je to dobrý. Tohle množství vydá tak na 6-8 malých lívanců. Výborný jsou s arašídovým máslem (ale tak řekněme si, co není dobrá kombinace s arašídovým máslem), nebo jen tak pokapaný medem. Na obrázku je teda poporavdě všechno: zbylý banán, arašídový máslo i med. 
Zrovna včera večer jsem slavila menší úspěch, když jsem učila opilé Indy, jak se připravují takový banánový lívance. I když trochu pochybuju o tom, že si teď ráno ten recept pamatují, dokonce pochybuju o tom, že je někteří udrželi až do rána v žaludku :) Ano, vidět potácející se Indy prohánět koloběžku po chodbě sem a tam byl zážitěk. Přeju pěknou sobotu!

Žádné komentáře:

Okomentovat