neděle 15. května 2016

56. Leňajs spotřebovává ingredience a vyrábí sirup

Zdravím vás všechny po delší odmlce. Vařím teď doma sice dost, ale spíš je to, co dům dal a co je třeba spotřebovat. Takže dnes mám pro vás risotto s pestem z medvědího česneku a salát s rukolou. Přidám ještě recept na pampeliškový sirup plus upozornění na novou tradici Trhů na Zelňáku a s tím spojený odkaz na stránky profíků.

Začnu posledním zmíněným. Asi před měsícem, kdy byla sezóna medvědího česneku v plném proudu, jsem náhodně na FB narazila na událost s názvem Vivat Zelňák, která byla zaměřena právě na medvědí česnek. Nijak zvlášť účelově jsem se tam nechystala, ale byla jsem ve městě a potřebovala jsem nějakou zeleninu a to mě na Zelňák nasměrovalo. Bylo tam pár stánků s jídlem, kávou, vínem apod. Nic velkolepého. A to mi přišlo moc sympatické. Lidí tak akorát. U stánku kavárny Era jsem ochutnala risotto s medvědím česnekem a pánové se rádi o recept podělili, což to bylo prima. Původně jsem si chtěla pesto udělat, protože na tom nic není. Ale pak mě zaujal stánek se skleničkami pesta. A když jsem si spočítala, kolik by stálo nakoupit ingredience, tak jsem hned jednu skleničku koupila. Vyjde to totiž šul-nul. Pesto vyrábí tato značka - Pulpamen. Na jejich stránkách najdete plno zajímavých receptů a pokud byste chtěli ušetřit čas, můžete mrknout sem. V pátek a v sobotu probíhal druhý Vivat Zelňák na téma chřest. Ochutnali jsme burger s chřestovou remuládou a bylo to... no, nebudu vám dělat chutě :-) Na FB najdete informace o dalších minifestivalech, které se budou pokaždé týkat sezónních potravin. A teď už recept na risotto.


Risotto s pestem z medvědího česneku         

250g kulatozrnné rýže na risotto
1l vývaru (já měla zeleninový)
125ml bílého vína (raději suššího)
1 střední cibule
100ml pesta z medvědího česneku
lžíce másla
100g parmazánu + pár pilin na ozdobu
pár kuliček růžového pepře

Na troše másla zesklovatíme v hrnci na jemno nakrájenou cibuli, přidáme rýži a opět necháme zesklovatět. Pak podlijeme vínem a necháme vypařit alkohol. Pak podléváme horkým vývarem. Vždy jednu naběračku a za občasného míchání necháme vsáknou/vypařit, pak přidáme další naběračku atd. Nakonec vmícháme nastrouhaný parmazán a pesto a hotovo. Dozdobíme a podáváme.

Vůbec nic objevného. Obzvlášť, pokud jste už italské risotto někdy připravovali. Další ehm recept (jestli se to tak vůbec dá nazvat) je rukolový salát, který jsem zahlédla u Pohlreicha. Udělal ho lusknutím prstu ze surovin, které nespotřeboval. Podobné improvizaci se učím. A taky se snažím zařazovat teď víc čerstvé zeleniny.

Expres rukolový salát

rukola
cherry rajčátka červená, žlutá na klínky
citronová šťáva
sůl, pepř
olivový olej

Všechno naházíme do mísy a smícháme. Recept pro malé pomocníky v kuchyni ;-)

A jako poslední jsem si pro vás nachystala pampeliškový sirup. No, zas nic světoborného a asi ho většina z vás zná, ale já už se zkrátka nemohla dočkat bezového a tak jsem se pustila ještě do tohoto. Navíc vám se sbíráním můžou pomoct i mrňousové. Množství květů se nezalekněte, zabralo mi to asi 20 minut :-)

Pampeliškový sirup

500 květů smetanky lékařské (ideálně sbírané ráno, kdy má nejvíc pylu)
3,5l vody
bio pomeranč (nebo citron nebo limeta)
2,7kg cukru (může být třtinový nebo med)
1 balení kyseliny citronové

Pampelišky omyjeme a necháme chvilku ve vodě, aby vyplavalo vše, co tam nepatří. Potom dáme pampelišky do hrnce a přidáme na plátky nakrájený pomeranč a kyselinu citronovou (lze nahradit 5 citrony). Přilijeme vodu a přivedeme k varu. Ztlumíme a necháme probublávat 15-20 minut. Odstavíme a necháme 24h macerovat. Poté přecedíme přes plátýnko a dáme na sporák. Přidáme cukr a vaříme až nám směs lehce zhoustne. Plníme do čistých láhví ještě horké. Uchováváme v chladu a temnu. Ředíme buď s vodou jako limonádu nebo se jím dá sladit čaj při nachlazení.

Tímto množstvím jsem pár přátel podarovala a zůstalo nám tak akorát, než pokvete bez ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat