Otíkovi je dnes rok a 5 měsíců a má pořád nejraději mateřské mléko. A asi by jedl výhradně jen to. Snažím se, aby mu uvařené jídlo chutnalo. Ne vždycky se to ale daří. Asi každá máma ví, jakej je to asi pocit, když si s jídlem dáte práci a dítě pak ohrne nos. A navíc ne vždycky se mi daří, aby byl jeho jídelníček rozmanitý. Párkrát jsem si zkusila, aby jedl rozmanitě, zajímavě a čerstvě a řeknu vám, že tomu se fakt říká "být v kuchyni na krátkým řetězu"! Takže hodně zamražuju a v průběhu pár dní se opakuju. Ale neustávám v tom najít rozumnou rovnováhu mezi jakž takž různorodou stravou a tím, abych nebyla otrokem našeho jídelníčku. Snad se mi to daří. A snad se mi daří i to, aby Otík opravdu jedl 5-6x denně včetně slušného pitného režimu. I přesto chce mlíčko... chce prostě cítit mě - je to způsob kontaktu se mnou a prostředek uklidnění třeba při růstu zoubků. A popravdě ani mě to moc neobtěžuje. Naopak snažím se to užívat, protože tohle nebude (v dlouhodobém horizontu) trvat moc dlouho a tyhle blízké chvíle nám prostě jednou skončí.
A zde je další moje variace na recept z knihy Hned to bude, andílku:
Červená čočka s rýží LP - Lost On You
1 šálek uvařené přírodní rýže
1 cibule nadrobno
1/2 šálku propláchnuté červené čočky
1/2 konzervy krájených rajčat
2 lžičky sušeného tymiánu
2 jemné párky s nejvyšším možným podílem masa
Do pánve dáme trochu oleje a podélně rozkrojené párečky, které opečeme ze všech stran dozlatova. Dáme bokem a na pánvi dvě minuty restujeme cibuli. Pak přidáme čočku, rajčata a tymián a podlijeme trochu vodou. Vaříme dokud čočka nezměkne. Pak necháme vodu vypařit do požadované konzistence. Nakonec přidáme uvařenou rýži a na půlkolečka nakrájené párečky.
Pokud budete jídlo vařit pro celou rodinu, tak si samozřejmě uděláte odpovídající prezentaci a dochutíte solí a pepřem :-) To, co vidíte na obrázku, je nachystané pro batole do roku a půl ;-)
Žádné komentáře:
Okomentovat