neděle 12. února 2017

47. U Matyldy se pekla krásná buchta

...a udělala parádu i při stěhování knihovny. Chtěla jsem upéct něco jednoduchého, co půjde jíst rukama, aby nás to při práci nezdržovalo a nebylo potřeba nádobí. Asi to byla dobrá volba, protože si všichni pochutnali (aspoň doufám) a dokonce i náš Matěj kousek snědl, a to on je dost vybíravej.
Holky a kluci, co jste mi včera pomáhali, ještě jednou díky!

KRÁSNÁ BUCHTA


Krásná buchta


Tuhle buchtu jsem pekla už několikrát, vždycky v zimě. Hvězda uprostřed mi připomíná Vánoce, tak to bude asi tím. Náplň dovnitř můžete udělat jakoukoliv, měla by být tmavá, aby vynikl tvar hvězdy.

KRÁSNÁ BUCHTA

Najdřív si připravím kvásek. Do běžně velkého hrnku naliju asi 150 ml mléka, dám ohřát do mikrovlnky. Nesmí být horké, jen mírně teplé. Do jiného, většího hrnku, rozdrobím víc než polovinu kvasnic, zasypu lžičkou práškového cukru a míchám tak dlouho, než se z toho stane hustá kaše. Zaliju ji asi polovinou mléka a dám do tepla vzejít. 

Až bude na kvásku čepice, pokračuju. Rozpustím 60 g másla, odložím. Do mísy robota navážím 500 g hladké mouky, 60 g práškového cukru, přiliju kvásek a zapnu robota na hnětení. Přidám jedno celé vajíčko a 2 žloutky. Těsto určitě bude příliš husté, tak přiliju mléko - těsto by mělo být spíš tekutější, ale přiměřeně. Nechám trochu promíchat, potom přidám rozpuštěné máslo a nechám hnětat tak dlouho, dokud není těsto úplně hladké. Nechám vykynout. Trvá to asi 3/4 hodiny na teplém místě.

Zatímco těsto kyne, nachystám si další máslo, asi 90 g, a dám ho rozpustit. Připravím si krupicový cukr a skořici. Najdu velkou kulatou formu (nebo plech). Na kuchyňskou linku si nachystám papír na pečení.

Vykynuté těsto rozdělím na 4 stejné díly. První vyválím do tvaru kruhu o velikosti větší pizzy - dělám to od oka, tak, aby těsto bylo tenké. Placku položím na pečicí papír, potřu rozpuštěným máslem, hustě posypu skořicí a cukrem. Vyválím další placku, položím na tu první a zase potřu a posypu. A ještě jednou. Poslední čtvrtou placku nepotírám. Kulatou formu přiložím zlehka na placky, obkreslím tvar kruhu (třeba jemně nožem) a formu zase odložím. Ořežu okraje buchty. Buchtu přesunu pomocí pečicího papíru do formy nebo na plech. Zapnu troubu na 180°C, program pečení zespoda a ventilátor (ale určitě to jde péct jakkoli, já mám tohle vyzkoušené).

A teď to kouzlo: Najdu střed buchty (od oka), naznačím si tam kolečko podle malé skleničky. Od okraje kolečka směrem ven z kruhu udělám řez, naproti další a další... Udělám 16 dílků. Mělo by to vypadat jako sluníčko. Nesmím proříznout buchtu až do středu, používám buď ostrý nůž nebo kulaté krájítko na pizzu. Vezmu dílek do ruky, opatrně, aby se od středu neutrhl a otočím třikrát doprava. Položím zpět. Vedlejší dílek otočím taky, jen v protisměru. Tmavé skořicové čáry budou pasovat k sobě. Takto na střídačku stočím všechny dílky a vznikne hvězda.

Peču asi 15 minut, dokud není povrch světle hnědý. Vytáhnu z trouby a dám vychladit.

  • Náplň může být i z nutelly nebo jiné oříškové pomazánky, to jsem viděla na internetu, ale vyzkoušené to nemám.
  • Jiné varianty stáčení dílků se dají taky najít na internetu, hledejte "beautiful bread".
  • Buchta se mi osvědčila i pro děti, mají tuto jednoduchou kombinaci rády.






Žádné komentáře:

Okomentovat