čtvrtek 27. července 2017

64. Večerní rychlovka a tak trochu tlachy

Víte, mám jednu kámošku, co před léty řekla jednu věc, na kterou asi nikdy nezapomenu. Řekla, že prostě vaří z toho, co má a co ji napadne. A že vlastně ani neumí moc vařit podle receptů, že to jí fakt nejde. Tímto zdravím Peťu do Lískovce ;-) Pamatuju si to proto, že mi pomyslně padla brada. NE! Myslím, že mi padla i v reálu. Pro mě naprosto nepředstavitelné. Bez receptu jsem nebyla schopná uvařit ani.... no skoro nic... do nedávna. Ale dnes jsem se přesvědčila, že v této disciplíně celkem obstojím. Je mi jasný, že pro některé z Vás to asi není nic zajímavýho, ale já mám pocit, že jsem objevila kámen mudrců! Prostě jsem dnes do dvaceti minut uklohnila omáčku s těstovinami. Otevřela jsem ledničku, vybrala pár surovin, hodila je na pánev, k tomu uvařila flíčky a hotovo. Dokonce mi ani nevadilo, že mi u toho asistuje Ottoun :-) A jak mu pak chutnaly! Kdo nás zná, ví, že Otík stále bojuje  s jídlem (i když na to nevypadá), takže jsem za každý sousto ráda.

Mimochodem... vaříte s dětmi? Jak Vám to jde? V jakém věku je dítě parťákem do kuchyně? U mě je to nejspíš o tom, kolik unesou mé nervy. Párkrát jsem to zkusila, ale Otík je celkem akční a svéhlavé batole. Zpočátku paráda, úsměvy a sranda, říkám si, jak si to užíváme. No a pak začne být Otík "kreativní" a mně to na sporáku začne bublat, utíkat, připalovat se... Takže to nakonec končí špinavým a vřeštícím dítětem a často taktéž špinavou matkou ve vývrtce. Zkrátka vařím, když Otík spí. Ale asi přišel čas to zkusit znovu. Tak uvidíme.

Jo a jaké je tajemství vaření na tento způsob? Já to vidím tak, že jsem musela nasbírat určité zkušenosti a zjistit, co potřebuju mít v lednici, abych z toho něco vytvořila. Já tam musím mít smetanu, cibuli, česnek, rajčata nebo aspoň loupaná a krájená v plechovce, zeleninu, někdy žampiony, někdy klobásky, alespoň kuřecí prsa, mražený hrášek, mraženou kukuřici, mrkev, celer, petržel. Jak to máte Vy? Improvizujete? Umíte vařit podle receptu? Co musíte mít určitě v lednici?

Rychlotěstoviny s omáčkou                Tatabojs - Usínací
2 porce

půl žluté papriky nakrájené na krátké proužky
1 cibule
hrst zelených fazolek nakrájených na krátké špalíčky
5 cherry rajčátek nakrájených na kousky
1 smetana
sůl, pepř
oblíbené těstoviny

Na pánvi zpěním cibuli a přihodím papriku a fazolky a dělám na mírném plameni, dokud nezačnou měknout. Pak přihodím rajčata a zase čekám, až začnou měknout. Pak to zaleju smetanou, osolím, opepřím a nechám probublávat. Začnu vařit vodu na těstoviny. Flíčky jsou cca za 4 minuty, takže jsem neměla kam spěchat. Zcedím a přihodím do pánve. Zamíchám (U nás se míchalo pořád, protože tohle byla Otíkova práce. A ano, musela jsem uklidit sporák a naštěstí jen blízké okolí) a podávám.

Jo, já vím. Nic objevného. Spíš bych ráda dodala odvahu těm, kdož jsou na tom stejně jako jsem byla já. Moje další meta je začít zkoušet přidávat různé bylinky a koření. Rozmarýn a tymián už celkem ovládám, tak se musím trochu odvázat a zkoušet dál :-) Máte tipy?

Žádné komentáře:

Okomentovat