pondělí 23. prosince 2013

26. Leňajs bojuje s kubou s houbami

Od dob, co bydlím se svým mužem, mám Štědrý den hned dvakrát. První 23. prosince, kdy jej slavíme společně v Brně, a druhý 24. prosince, kdy se dopoledne rozjedeme každý ke svým rodičům. U našich se o Štědrém dnu obědvá bílá zelňačka a ke slavnostní večeři je tradičně kapr s brsálem (bramborovým salátem), ale protože máma je na nás hodná, a protože některým z nás kapr moc nelezl už v dětství, tak nám dělá i filé.

23. prosince se snažím zachovat některé tradice, které jsem si přinesla z domova, jako je zelňačka. Taky dělám k večeři kapra s brsálem. Jen kapra den předem nakládám do mléka, aby neměl tu bahnitou pachuť. Ale už několik let přemýšlím, že bych zkusila kapra na černo. Tak třeba k tomu jednou dojde :-) Co už taky dlouho toužím vyzkoušet, je klasický staročeský kuba. Letos jsem se do toho pustila. Miluju kroupy i houby, takže to má velkou naději na úspěch, pokud se mi to podaří :-) Recept jsem našla v kuchařce Škoda nevařit.


Kuba s houbami                                                         Mejla Hlavsa - Muchomůrky bílé

250 - 300g jemných krup
2+1 cibule
1+1 lžíce másla
2 hrsti sušených hub (večer předem namočit,
potom slít a nakrájet)
1 lžíce sádla
2 stroužky česneku
1 lžička drceného kmínu
sůl, pepř

Kroupy jsem opláchla ve studené vodě a nechala okapat. V hrnci na troše másla jsem asi 5min restovala 1 cibulku, pak jsem přidala kroupy, pomíchala a zalila vodou. Kroupy je třeba zalít tak, aby byly všechny ponořené. Přiklopíme poklicí a dusíme cca 30-35min. Případně ještě déle, podle potřeby. Troubu jsem dala předehřát na 180-200°C. Na pánvi pomalu peču na lžíci sádla zbytek cibulky spolu s kmínem, dokud nezhnědne - asi 10min. Pak přidám houby a restuju dalších 8-10min. Dobře osolím, opepřím, přidám rozdrcený pepř a promíchám s kroupami. Zde dosolit podle chuti! Zbylým sádlem jsem vymazala zapékací mísu a do ní jsem vykydla vzniklou hmotu. A nakonec jsem pekla 30min v troubě. Při servírování jsem nahoru ještě dala po plátcích másla.

Je fantastický! Mňam. My si ho musíme dnes ještě osolit na talíři, ale do receptu jsem už napsala, kdy je dobré dosolit, aby byl přesně podle Vaší chuti.

Tímto Vám chci popřát krásné a klidné svátky a šťastný rok 2014.



Challenge: Kapra na černo by mohla přihodit Hanče nabo Matylda, co? :-)

6 komentářů:

  1. Jéé, kuba!! Taky bych zkusila :)

    OdpovědětVymazat
  2. No letos by ten recept mohl přihodit spíš náš tata, protože si koupil (SÁM PRO SEBE!) 2 obrovský kapry, rozuměj kapry o celkové váze 8,6 kg :-) Tak Vánocům ZDAR!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přece jasný. Cyrda a Metud musej být :-)

      Vymazat
    2. Tak ti dva kapři mě fakt dost pobavili :)

      Vymazat
    3. A kubu jsem teda ještě nikdy nedělala, tak třeba příští Vánoce

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat