... Naše Hanče mě totiž ukázala parádní nápad, tak jsem upekla pár kousků mamce do hotelu. Na hosty tam tyhle čajové sušenky čekají schované pod ubrouskem, jako překvapení a taky jako dík, že se k nám vracejí.
LINECKÉ
Těmito čaji vlastně začalo moje vánoční pečení (perníky nepočítám, to pro mě není cukroví). Recept je na klasické vánoční linecké hvězdičky slepované marmeládou. Napsala mi ho mamka, je ověřené a tak nemůžete udělat chybu, když podle něj budete péct.
LINECKÉ
Nejdřív vytáhneme celé máslo z ledničky a necháme je v pokojové teplotě, aby bylo měkčí. Připravíme si vál a na něj nasypeme 450 g hladké mouky, nakrájíme na malé kousky 250 g másla, přidáme 150 g cukru moučka. Rozklepneme 2 vejce, oddělíme bílky a k mouce přidáme jen žloutky. Vymačkáme šťávu z citrónu a k mouce přidáme asi lžíci. Začneme zpracovávat těsto. Jde to ztuha, ale nevzdáváme se. Pokud to nejde vůbec, přilijeme ještě trochu citrónové šťávy. Rukama zpracujeme těsto, zabalíme do fólie a dáme odpočinout do ledničky. Zapneme troubu na 150°C.
Vál posypeme trochou hladké mouky, vytáhneme těsto a rozválíme je (nejlépe po částech) "na stéblo" silný plát. Vykrajujeme co chceme, u nás většinou hvězdičky (plné a s dírkou). Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem, než mají růžové konce. Chladné slepujeme rybízovou marmeládou, ta je totiž pěkně kyselá.
- Těsto nevyvalujte příliš tenké, prosakovala by pak marmeláda, ani moc silné, to není pěkné. Stéblo má podle mého odhadu průměr zhruba 3 mm.
- Na plech nedávejte kousky moc blízko k sobě, při pečení se trochu zvětší a pak zase smrsknou, tak ať mají prostor.
- Marmeláda by měla být spíš hustá, řídká totiž po pár dnech nevzhledně vyschne.
Žádné komentáře:
Okomentovat