DVOJHUBKY S POMAZÁNKAMI
Sice jsem napsala, že pomazánek bylo pět druhů, ale jedna z nich byla klasická sýrovočesneková, tak tu sem psát nebudu. No koho by to zajímalo, tak nahoře byly chlebíky ozdobené kuličkou zelených hroznů a vlašským ořechem.
DVOJHUBKY S POMAZÁNKAMI
Koupím dobré bagety, bílé i celozrnné. Zapnu troubu na gril na maximální teplotu. Bagety nakrájím našikmo na zhruba 1,5cm plátky. Naskládám je na plech a dám na 2 minuty do trouby. Vytáhnu (měly by být na povrchu křupavé), všechny je otočím a dám opéct i z druhé strany. Nechám je vychladnout.
Namažu pestem (koupeným), položím nahoru tenoučký plátek parmazánu, proužek sušeného rajčete v oleji a zapíchnu černou olivu. Jsou chuťově velmi výrazné.
ČERVENÉ
Uvařím 2 malé červené řepy. Trvá to dlouho - zhruba půl hodiny. Potom vychladlou řepu nastrouhám do misky, přidám lžičku olivového oleje, slitou polovinu plechovky cizrny, lžičku mletého kmínu, trochu pepře a asi tak půl hrsti sýra Feta. Vezmu tyčový mixér a všecko rozmixuju. Osolím. Na tyhle chlebíky položím rukolu a kousek Fety. Pomazánka je spíš jemná, Feta jí dodává šmrnc.
RŮŽOVÉ
Do misky dám jedno pomazánkové máslo bez příchuti, jedno menší balení brynzy a "rozňahňaného" uzeného lososa (asi 100g). Kousek lososa nechám vcelku, nakrájím na malé kousky a dám stranou. Pomazánku v misce začnu šlehat, přidám nasekaný čerstvý kopr (odhadem hrst). Přiliju trochu smetany a přidám lžíci citrónové šťávy. Namazané jednohubky doladím lososovou pastou a kouskem lososa. (A když mám kopr pěkně čerstvý, dám i kousek nahoru. Tentokrát jsem měla mražený a ten se nehodí.) Tahle pomazánka šla nejvíc na dračku.
ORANŽOVÉ
Namažu ajvar, který jsem si udělala v létě podle Anetina receptu. Nahoru dám mozzarelu a proužky žluté a zelené papriky, naskládané tak, aby trčely nahoru. Tahle variace je hodně jemná, ale delikátní. Má takovou neopakovatelnou chuť. Ale kdo nemá ajvar... má asi smůlu. Ani nevím, jestli se dá běžně koupit. Kdybyste někdo věděli, napište.
- Tohle množství pomazánek je docela nadhodnocené. Nám vyšlo zhruba na 50 kousků od každého druhu.
- Pěknýho Silvestra přeju!
No páni! Řepovou vyzkouším! :-)
OdpovědětVymazatVypadá to úžasně!!! Nechceš mi jich pár poslat PPLkou :), že bych to měla letos na Silvestra bez práce?
OdpovědětVymazatTy už jely PPLkou do Borotína :-) Tak musíš přijet a udělám zas nějaký!
OdpovědětVymazat