... z dýně, ne z vody. Poslední týdny jsem se válela asi měsíc doma, ale musím se přiznat, že moc činná jsem nebyla. Aspoň jsem pomohla zlikvidovat ze sklepa velkou část jablek (protože jsem s mámou začali ve velkým pojídat křížaly) a malou dýni, ze které jsem mimochodem dělala dýňový chleba alias perník :) Z druhé půlky hokkaidó jsem udělala klasickou dýňovou polívku, neboť jsem usoudila, že mých kulinářských experimentů už mají doma plný zuby. Není to žádný objev, vlastně tímhle způsobem doma děláme víc krémových polévek, takže v rychlosti ... :)
1/2 oloupané a očištěné dýně
trocha másla
1 cibule
česnek
zeleninový vývar
smetana na vaření
koření
V hrnci rozpustím trochu másla, na něm opeču nakrájenou cibuli. Po chvíli přidám na plátky nakrájený česnek (jak víte, ten rychle hořkne, když se opíká dlouho). Nakonec do hrnce vhodím i na kostky nakrájenou dýni. Celý jsem to opíkala, nevím, asi jen pár minut a pak to zalila litrem "vývaru" (však víte). Pod poklicí jsem to nechala probublávat tak 25 minut, než jsem to celé stáhla z plamene. Osolila jsem, opepřila a rozmixovala. A jako poslední jsem přidala smetanu na vaření (tentokrát jsem tam dala asi tak půlku kelímku, konzistence mi i tak přišla dobrá). Povedlo se mi z toho udělat spíš polívku, než pyré, což mě potěšilo. Jo, a samozřejmě jsem přidala trochu muškátového oříšku.
A to je vše. K tomu třeba opečený chleba nebo houska a je hotovo. Jak jsem říkala, tohle je asi docela univerzální způsob přípravy krémové polévky. Přesně takhle děláme i brokolicovou polévku a já podobně zkoušela i bramborový a cuketový krém. Takže zkoušejte a mlsejte :)
Jinak teda ta polívka měla naprosto parádní barvu :)
Žádné komentáře:
Okomentovat