Nedávno jsem psala, že většinou u nás doma vaří muž. Snažím se to v poslední době trochu vyrovnat. A tento víkend jsem opravdu vařila já. Včera jsme měli krémovou česnečku a smažený květák s bramborem. Dnes polévku ze sobotu a koprovou omáčku zase s bramborem a vejcem na tvrdo. Žádná invence, česká klasika.
Jako sladkost na nedělní odpoledne jsem se rozhodla vyzkoušet mramorovaný tvarohový koláč. Tady ho máte.
Mramorovaný tvarohový koláč Pearl Jam - Betterman
Korpus:
100g hladké mouky
100g polohrubé mouky
100g másla
1 vejce
2 - 3 lžíce studené vody
Smícháme obě mouky a máslo do nich nakrájíme na kostky. Přidáme vejce a vypracujeme tužší těsto, které dáme na 30 minut do lednice. Pak jej vyválíme na 2mm silný plát a položíme do vysypané formy. Dno propícháme vidličkou a pečeme 10 minut na 180°C.
Náplň:
500g měkkého tvarohu
250g zakysané smetany
2 vanilkové cukry
2 - 3 lžíce cukru krupice
3 vejce
60g hořké čokolády s 50% kakaa
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s trochou másla a necháme vychladnout. Tvarohy smícháme se smetanou a postupně přidáme vejce, vanilkové cukry a cukr krupici. Polovinu náplně dáme do jedné misky a do druhé poloviny vmícháme vychladlou čokoládu. Předpečený korpus vyndáme z trouby, tu stáhneme na 160°C. Korpus plníme tak, že do středu těsta dáme dvě lžíce bílého tvarohu a na ně dvě lžíce tmavého tvarohu. Opakujeme, dokud nezpracujeme všechen. Koláč potom vložíme do trouby a pečeme 40 minut.
Ten je dobrej ;) Taky jsem už párkrát pekla.
OdpovědětVymazat