pátek 4. července 2014

38. U Matyldy začíná léto Řeckem


...a to konkrétně salátem Tzatziki. Vážení přátelé, pokud se vám zdálo, že jsem se tady dlouho neukázala, máte pravdu. Bylo mi to líto, že musím vaření a zápisky odložit až na bůhvíkolikátou kolej, ale co už, hektický půlrok je za mnou a teď právě mi začínají prázdniny, které jsem se rozhodla si parádně užít. No a vzhledem k tomu, že sezóna stolování venku je už v plném proudu, tak je potřeba začít něčím osvěžujícím a veskrze letním. Tak hrrr na ně!
 (na Tzatziki i prosluněné letní dny)

TZATZIKI





Postupně se snažím přicházet na kloub různým typickým chutím světoznámých jídel a tzatziki patří mezi ně. V Řecku jsem bohužel ještě nebyla a tak ty pravé jsem nikdy neochutnala. Nechala jsem se tedy inspirovat "hledačem opravdových chutí" panem Cuketkou

TZATZIKI

Oloupu 2 salátové okurky a nastrouhám je na jemném struhadle. Rukama z nich vymačkám šťávu, snažím se to udělat pořádně, z obou okurek zbyde jen trocha dužiny - asi tak do dlaně. Vymačkané chudinky vrátím do misky, přidám 300 ml tučného jogurtu (aspoň 10% tuku), nejlíp řeckého. Osolím, opepřím, přidám hrstičku nakrájeného čerstvého kopru (nebo zmraženého) a rozmačkaný malý stroužek česneku. Většinou mám český, ten má říz, tak ho stačí kousek. Přiliju dobrý olivový olej, asi tak 3 velké hluboké lžíce. Nakonec to doladím pár lístky máty nakrájenými na malé kousky. Všechno promíchám a dám vychladit.

  • Salát je ideální tak po 2 - 3 hodinách nebo druhý den.
  • Tzatziki jsou husté a mají výraznou chuť, mně chutnají nejvíc asi ke grilovanému masu, ale i jen tak samotné nebo s čerstvou bagetou jsou super.

Žádné komentáře:

Okomentovat