úterý 29. července 2014

39. U Matyldy se peklo Ptačí mlíčko

...aneb koláč opět podle Maryny. Jeho součástí je nadýchaná pěna ze sněhu a pudingu, která je prý podobná polskému dezertu "Ptačí mlíčko". Ten jsem sice nikdy nejedla, zato tento koláč rozhodně udělám znovu, protože je prostě vynikající. 

KOLÁČ "PTAČÍ MLÍČKO"





Navíc ten název se mi hrozně líbí, pěkně zní a navíc je to vlastně přírodní nesmysl, a to mě baví taky. 

KOLÁČ "PTAČÍ MLÍČKO"


Nejdřív vytáhnu 1 a půl másla ven z ledničky. Nachystám si robota a do misky nasypu postupně všechny tyto suroviny: 650g polohrubé mouky, 375g změklého másla nakrájeného na kousky, 5 vrchovatých lžic práškového cukru, jeden sáček prášku do pečiva a 8 žloutků. Bílky schovám. 

Zapnu robot a metlou na křehké těsto (to je takový jakoby hák) to všechno zpracuju. Těsto vytáhnu, rukama ještě trochu prohnětu a rozdělím na dvě části, jednu trochu menší a druhou větší (40:60). Zabalím do fólie a dám do mrazáku. 

Připravím si hlubší plech o rozměrech 36x29cm. Trochu ho vymažu máslem a vyložím pečícím papírem, tak, aby přesahoval přes okraje. Zapnu troubu na 190°C.

Po 20* minutách vytáhnu větší kus těsta z mrazáku a na hrubém struhadle ho nastrouhám rovnoměrně do plechu. Rukama přitlačím, snažím se, aby tam nezůstala prázdná místa. Dám péct na 20 minut do trouby.

Teď mám čas na lelkování, chvilku. Pak odvážím do misky 300g krupicového cukru. Připravím si 2 sáčky vanilkového pudingu a taky 1 sáček vanilkového cukru. Odměřím si taky 2 dcl slunečnicového oleje. Odložím.

Vytáhnu plech z trouby a dám chladit. Znovu nachystám robota, tentokrát dám metlu na šlehání sněhu. Ten taky udělám ze všech 8 bílků. Až je sníh pevný, pomalu přisypávám krupicový cukr, to jde hezky, potom postupně pudingový prášek, to jde hůř, práší se z toho. Šlehám pořád na nejvyšší obrátky. Nakonec skoro po kapkách zašlehám olej, musí to být opravdu tenoučký čůrek. Vznikne hmota hustá asi jako tučný jogurt. Tu namažu na upečený korpus. Nahoru položím čerstvé maliny a ostružiny špičkami dolů, tak, aby byl celý povrch pokrytý (ovoce bylo zhruba 500g). Nakonec nahoru nastrouhám druhou část těsta, zase rovnoměrně. Snažím se co nejlíp, protože upravovat to potom moc nejde. Dám do trouby a peču 40 minut opět na 190°C.
Podávat se má posypaný moučkovým cukrem, ale na to jsem zapomněla.


Chuťově dobrý :-) Jinými slovy - chutná líp, než vypadá. 

  • Vychlazený je lepší, druhý den byl taky dobrý, odleželý a to "ptačí mlíčko" se ani moc nevsáklo do spodního korpusu. 
  • Určitě bych nepoužila ovoce mražené, myslím, že by se to rozteklo.
  • Koláč je velký, určitě jím nakrmíte větší skupinu lidí, nás na něj bylo 8 a ještě zbyla tak čtvrtina na druhý den.

*První větší část jsem vytáhla po 15 minutách, ale bylo to málo. Tak píšu do receptu rovnou těch 20 minut.


1 komentář:

  1. Hm... už vím, co naservíruju v přípravným týdnu ve sborovně :-)

    OdpovědětVymazat