neděle 12. října 2014

46. Lookashenko vyhrává s burgrem s cibulovou marmeládou a nivou


Tento víkend jsem dělala jen pomocnou kuchařku. Uvařila jsem polívku, hranolky a puding. Hlavní jídlo bylo v rukou muže. A ten se rozhodl pro ryze mužské jídlo. Tak já vnímám hamburger :-) Tentokrát se rozhodl pro recept z webu fresh.iprima.cz, který v detailech upravil. A servíruji Vám ho já.










Burger s cibulovou marmeládou a nivou                                Tři sestry -Mexiko
4 porce

Marmeláda:
2 lžíce másla
3 červené cibule
50g třtinového cukru
250ml červeného vína
5lžic červeného vinného octa
sůl, pepř

Nejdříve si připravte cibulovou marmeládu a pánvi rozpusťte máslo. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli a za občasného míchání vařte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne. Poté ztlumte teplotu vařiče a vařte ještě 10 minut. K cibuli přidejte cukr a zamíchejte. Nalijte víno a ocet a nechte vařit asi 15 minut, dokud se nevyvaří skoro všechen alkohol. Opepřete a osolte.

Majonéza:
50g majonézy
1 lžička čerstvé citronové šťávy
3 cherry rajčátka (místo kečupu)
2 stroužky jemně nasekaného česneku
sůl, pepř

V míse smíchejte majonézu, citronovou šťávu, kečup, česnek a osolte a opepřete. Všechny suroviny pořádně promíchejte.

Burgery:
500g mletého hovězího masa
3 lžíce olivového oleje
100g nivy (my jsme měli doma gorgonzollu)
4 ks sezamové bulky
50g rukoly
sůl, pepř

Maso opepřete a osolte. Rozdělte na 4 díly, z kterých vypracujte 4 karbanátky. Na pánvi rozehřejte olej a postupně maso opečte z obou stran. Maso je dobré na pánvi zatěžkat a přitlačit k ní, k tomu dobře poslouží např. hrnek půllitrák. Bulky rozkrojte na půlky. (Bulky se můžou na pár minut dát rozpéct do trouby., my je dáme na chvíli opéct na výpeček na pánvi) Spodní bulku potřete připravenou majonézou, přidejte rukolu, na ni dejte upečené maso, posypte rozdrobenou nivou a na samotný vršek dejte cibulovou marmeládu. Přikryjte bulkou a podávejte.

Hranolky dělám podle Dity P. a neznám lepší.

Takže Vám přejeme dobrou chuť :-)

2 komentáře:

  1. To bych si teda dala! A je to taky babský jídlo, podle mě teda určitě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to, že máš s Lukášem podobný chutě, to už vím od Špilberku ;-)

      Vymazat