
Knihu vydalo nakladatelství Grada. Je přeložena ze slovenštiny(!!!) a má moc prima vazbu. Zpočátku jsem si říkala, že je taková fórová, je totiž kroužková. Ale při vaření se to ukázalo býti výhodou. Líbí se mi, že se počítá s tím, že se budou děti nějak podílet na přípravě. Ať už samotnou pomocí při vaření nebo alespoň vybarvováním obrázků nebo plněním početních úkolů, obojího je v kuchařce dost.
Publikace je rozdělena do dvou přibližně stejných částí. První je teoretická, kde jsou popsány základy zdravého stravování, jak na správné návyky i základy do kuchyně pro úplné začátečníky. Do teoretické části počítám i úsek s podrobným rozpisem pro jednotlivá období dítěte od 0 do 6 let, který se ale už dá považovat za praxi - suroviny, které už můžete používat, vzorové jídelníčky na zimu i na léto apod. U jednotlivých období je taky prostor na fotku dítěte :-)
Praktická část obsahuje recepty. A co je moc sympatické, jsou tu recepty od úplně jednoduchých pyré a základní kaší přes polévky k hlavním jídlům a dezertům. Ve vzorových jídelníčcích je u každého jídla odkaz na číslo receptu, což jsem chvíli dekódovala. Ale nakonec jsem odhalila, co ta šipka s číslem znamená :-) Recepty jsou vegetariánské, ale, jak autoři uvádějí, není problém do nich dosadit maso. Každopádně pro mě-masožravce je tohle prima, jelikož jsem se nikdy nezabývala čím adekvátně maso nahradit. Takže si jednoduše můžu vybrat, jestli jídlo nechám bezmasé (ale výživově v pořádku, na což bych si sama netroufla) nebo ho doplním o maso. Další plusy jsou dostatek místa na doplňování vlastních poznámek a taky odměřování ingrediencí na šálky, polívkové lžíce a čajové lžičky :-)
Otík sice baští zatím jen kaše, pyré a bojuje s jogurty, ovšem mně to nezabránilo začít testovat další recepty, jak jsou uvedeny v knize, na sobě a Lookashenkovi :-) Naštěstí jsme oba pro různorodost v kuchyni. Nevím, jak by se na to tvářil chlap, který bezmasé jídlo nepovažuje za jídlo. I když shrnutí, že jsme celý minulý týden neměli maso, proběhlo :-)
A dnes vám pár receptů s laskavým svolením autorů naservíruju :-) Začnu dvěma polévkami a pak přidám jeden hlavní chod. Na nich krásně uvidíte, jak je to často rychlé a jednoduché :-D
Kmínová polévka s bramborami Limonádový Joe - Horácova polka

0,5 polévkové lžíce (PL) rostlinného oleje
1 čajová lžička (ČL) mletého kmínu
1 šálek brambor, nadrobno nakrájených
najemno nasekaná petrželová nať
2 šálky vody
Kmín nasucho(!) pražíme asi minutu, přidáme brambory, olej a promícháme. Zalijeme horkou vodou a vaříme cca 13minut, dokud brambory nezměknou. Nakonec dochutíme nasekanou petrželkou.
Já jsem trochu rozmixovala a nalila zpět.
Kedlubnová polévka s jáhlami

1 malá cibule, nadrobno nakrájená
1 PL rostlinného oleje
0,5 PL sušeného polévkového základu
(já si uvařila čerstvý zel.vývar)
0,5 PL sušeného droždí
0,5 ČL nasekané petrželky
1 středně velká kedlubna, nahrubo nastrouhaná
2 PL propraných jáhel
3-4 šálky vody
Cibuli a nastrouhanou kedlubnu restujeme na oleji za stálého míchání asi 3minuty. Přidáme polévkový základ, sušené droždí a vodu tak, aby byly všechny suroviny zalité. Vaříme dalších 10minut, občas zamícháme. Přidáme jáhly, dolijeme potřebným množstvím vody a vaříme, dokud kedlubna a jáhly nezměknou. Nakonec přidáme petrželovou nať.
Expresní tofu se zeleninou

1balení mražené zeleniny
(mrkev, brokolice, kukuřice, petržel, cibule)
1PL rostlinného oleje
1ČL kurkumy
2 prolisované stroužky česneku
Do hlubší pánve dáme olej, vsypeme zeleninu, kurkumu a na silném plameni zprudka restujeme 5minut. Přidáme tofu nakrájené na kostičky a opékáme dalších 5minut. Zeleninu odstavíme na talíř. Na pánev dáme česnek, který za stálého míchání velmi krátce osmahneme (15sec), přelijeme olivovým olejem, promícháme a odstavíme. Česnekovým olejem polijeme zeleninovou směs. Podáváme s bramborami nebo s rýží (ideálně natural).
Žádné komentáře:
Okomentovat