úterý 22. března 2016

46. U Matyldy se mlsal karamelový řez

...upečený podle receptu Donny Hay. Na tuto australskou kuchařku mě už v létě upozornila kamarádka Leňa a doporučila mi právě Caramel slice. Je to takový "nečeský" dezert, hodně sladký, hutný a moc dobrý. Mně učaroval hlavně proto, že se podobá čokoládovým tyčinkám typu Mars nebo Snickers. Když jsem řez pekla podruhé, to bylo letos na masopust, přidala jsem do základního receptu solené arašídy. Musím říct, že maškary z průvodu si ho moc pochvalovaly. Jen doufám, že to nebylo kořalkou :-)

KARAMELOVÝ ŘEZ PODLE DONNY HAY



KARAMELOVÝ ŘEZ PODLE DONNY HAY

Nachystám si obdélníkovou zapékací misku velikosti 20x30 cm. Trošku ji potřu máslem a vyložím pečicím papírem i na bocích. Máslo tam dávám kvůli tomu, aby papír neklouzal. Je dobré papír nechat na bocích přečnívat, aby šel řez po upečení dobře vytáhnout.

Zapnu troubu na 180°C. 
Do hrnku odvážím 125 g másla a dám rozpustit do mikrovlnky. V míse smíchám 150 g hladké mouky, 40 g strouhaného kokosu, 90 g třtinového cukru a zaliju rozpuštěným máslem. V rukách trochu zpracuju a nacpu do připravené formy (doslova, jde to totiž dost ztuha). Povrch uhladím lžící a dám do trouby na 15 - 20 minut. 

Do hrnce naliju 115 g pšeničného sirupu*, 2 plechovky Salka (2x400g), přidám 125 g másla a začnu ohřívat na mírném plameni až k varu. Vařím asi 7 - 8 minut, až to trošku zhoustne.

Na upečený základ nasypu 150 g solených arašídů a rukou mírně přitlačím. Nahoru naliju směs ze Salka, dám zpět do trouby a peču při stejné teplotě dalších 15 minut. Potom nechám vychladnout. 

Ve vodní lázni rozpustím 200 g dobré hořké čokolády a přimíchám velkou lžíci slunečnicového oleje. Papírovou kuchyňskou utěrkou opatrně setřu povrch řezu (je hodně mastný) a naliju na něj čokoládovou polevu. Když je polotuhá, naznačím si nožem linie řezu, aby to potom šlo dobře krájet. Dám na chvíli vychladit do ledničky a nakrájím.




  • *Pšeničný sirup se dá koupit v prodejnách zdravé výživy. Myslím, že by se dal použít jakýkoli sladký sirup (kukuřičný, rýžový...). V originálním receptu je "golden syrup", ale nikde v okolí jsem ho nemohla sehnat.
  • Na fotkách je původní řez, ten s arašídy jsem nestihla vyfotit, jaksi rychle se vypařil :-)
  • Doporučuju po vychlazení vytáhnout opatrně celý řez z formy a ostrým nahřátým nožem naporcovat na menší "tyčky". Na fotkách jsou kousky velké, ale menší se líp jí. A taky jsou hodně sladké a chuťově výrazné. 

Žádné komentáře:

Okomentovat