Zdravím všechny po dloooooouhé odmlce. Ještěže máme Terku, která nám ta prázdná místa vyplňuje ;-)
Co se týče dění v naší kuchyni, je to celkem nuda. Všechna jídla, která v poslední době vařím, jsou buď obecně známá, nebo se nacházejí zde na blogu. Maximální tvořivost projevuju jen v obměnách ingrediencí :-) Budiž mi to odpuštěno. Ušetřený čas věnuju našemu Ottovi, který minulý týden oslavil půlrok :-) Včera večer jsem se ale rozšoupla a upekla něco nového. Dnes jsem tu měla dvě návštěvy za sebou, tak bylo hned víc důvodů.
Kvůli Otíkovi se začínáme stravovat racionálněji, takže jsme se rozhodli začít nahrazovat pšeničnou mouku jinými moukami. Není to samozřejmě nic objevného, ale vysvětluje to tu špaldovku ;-)
Tvarohový koláč se skořicí a mandlemi Kašpárek v rohlíku - Chudák Ken
Těsto:
170g špaldové mouky
70g másla
70g moučkového cukru
1 vejce
Troubu předehřejeme na 160°C. Z mouky, másla a cukru vypracujeme prsty drobenku. Do té přidáme vejce a spojíme v těsto, které vtlačíme do kulaté formy o průměru 25cm.
Krém:
50g třtinového cukru
500g plnotučného tvarohu
1 lžička medu
2 vejce
20g špaldové mouky
semínka z 1 vanil. lusku nebo lžička vanil. extraktu
Smícháme tvaroh, med, žloutky, mouku a vanilku. Z bílků vyšleháme pevný sníh a do něj zašleháme cukr. Sníh opatrně vmícháme do tvarohu a nalijeme na těsto.
Zdobení:
25g třtinového cukru
1 lžíce skořice
30g mandlových lupínků
Vše smícháme dohromady a koláč hustě posypeme.
Pečeme 40-50 minut, až je krém pevný. Necháme vychladnout v troubě a pak dáme do lednice.
Podáváme přelité javorovým sirupem nebo medem.
A jako bonus ještě recept, který je vám všem asi možná známý, ale přesto ho sem uvedu :-) Je to recept na tiramisu, který mi dala známá Jana. Je od její Elinky, takže se jsem ho nazvala...
Tiramisu podle Elinky
2 vejce
4 lžíce cukru
1 mascarpone
cukrářské piškoty
silná káva s trochou amareta (nemusí být)
Rozšleháme žloutky a moučkový cukr a přidáme mascarpone a pevný sníh. Cukrářské piškoty namočíme po obou stranách do kávy, ale pozor! nerozmočit. Pak už jen skládáme do nádoby: piškoty, krém, piškoty, krém. Nakonec posypeme kakaem. Zbývá jen dát na alespoň dvě hodiny do lednice ;-)
A jako druhý bonus pro ty, co došli až sem :-)
Paráda :)
OdpovědětVymazatSuper. Až jsem z toho dostala chuť nalít si čaj do klávesnice. :)
OdpovědětVymazat