pondělí 18. listopadu 2013

29. U Matyldy se boulily blumy

... pod přikrývkou z křehkého těsta. Hned jak jsem otevřela listopadový Apetit, tak se mi tenhle koláč zalíbil. Připadal mi srandovní, protože vypadal jak zasněžený kopec připravený na jízdu v boulích. Tak jsem se do něj pustila. Myslím, že by Vám mohl chutnat. Blumy v něm jsou krásně šťavnaté a těsto shora i zdola je takové jemné. Trochu mi to připomnělo vánoční pečení. To asi ten marcipán uvnitř.

KOLÁČ BLUMBOULE




KOLÁČ BLUMBOULE

 Nejdříve zapnu horkovzdušnou troubu na 180°C. Do mísy nasypu 250 g hladké mouky, přidám 125 g práškového cukru a 125 g másla nakrájeného na malé kousky. Robotem to promíchám tak, aby vznikla drobenka. Rozklepnu tam 1 vejce a znovu zapnu robot; nechám to míchat tak dlouho, až vznikne těsto. Vytáhnu ho z mísy a na pomoučené pracovní ploše ho ještě zpracuju, aby bylo hladké. Pak ho zabalím do potravinářské fólie a dám do ledničky, kde bude odpočívat, než si připravím blumy.

6 velkých blum umyju, osuším a rozpůlím. Koláčovou formu o průměru 23 cm vymažu trošku máslem a vyložím pečícím papírem.

Vytáhnu těsto z ledničky, rozdělím na dvě části (jedna by měla být o trochu menší než druhá) a tu větší rozválím na pomoučené ploše do kruhu. Otisknu tam zlehka formu a oříznu jej nožem nebo rádýlkem (neřežu přesně podle kruhu, ale přidám zhruba 3 cm. Těstem vyložím formu tak, aby bylo i na stěnách a trošku přesahovalo. (Samozřejmě to jde děsně blbě, těsto se občas trhá. No vždycky je zkouším "namotat" na váleček a přesunout do formy neporušené, ale většinou musím někde spravovat.)

Dno těsta propíchám vidličkou a posypu 175 g nastrouhaného marcipánu (to taky moc nešlo, příště zkusím marcipán na chvíli šupnout do mrazáku, aby se strouhal líp). Na něj rozložím blumy řezem dolů.

No a teď zase těsto - rozválet kruh o trochu větší než formu, namotat, přesunout na blumy. Nejtěžší úkol, protože tady se už moc spravovat nedá, všecko je vidět. Jak je těsto měkké, tak se pěkně vytvaruje podle kopečků blum. Při pečení si "lehne" na blumy ještě víc. Okraje spodního a horního těsta spojím. V některých prohlubních mezi blumami jsem udělala malou dírku kvůli vzduchu, ale možná by to šlo i bez toho. Každopádně se dírkami dostala ven i šťáva.

Dám to péct na 30 minut, tak, aby to bylo světle zlaté (okraje jsou trochu tmavší). A nakonec pocukruju, ať je zimní sněžná iluze dokonalá.



  • Koláč se má jíst teplý, ale mně chutnal víc studený. Studené se to navíc líp krájí.
  • Pokud máte formu, ve které nechcete koláč krájet a potřebujete ho po upečení přesunout, tak to můžete udělat takhle: vystřihněte z pečícího papíru kruh o velikosti dna formy, jen na 4 místech nechte taková "ouška" - 4 proužky papíru, které budou vyčuhovat ven nad těsto. Za ty potom koláč vyndáte.
  • Velké blumy jsem koupila v Lidlu, dnes jsem je tam viděla zas, tak klidně můžete péct jak o život.




1 komentář: