úterý 26. listopadu 2013

30. U Matyldy plavaly okurky

...v klasické Znojemské omáčce. Tyhle omáčky, ve kterých něco plave (ať už okurky, vajíčka nebo špek) mi vždycky připadaly trochu divný. No ale člověk prostě musí upravit svoje postoje, obzvlášť v případě, kdy manžílek má na tu Znojemskou hroznou chuť a ještě ke všemu mamka donese hovězí. 

ZNOJEMSKÁ





ZNOJEMSKÁ OMÁČKA

Začnu tím, že nakrájím jednu velkou cibuli na malé kostičky. Očistím maso (bylo to víc než kilo hovězího předního, zadní by bylo lepší, to bych prošpikovala), oddělím kousky, které jsou jakoby samostatné. Maso nekrájím, protože se bude dusit vcelku. Osolím, opepřím. V tlakovém hrnci rozpálím olej a maso na něm ze všech stran zprudka orestuju. Odložím ho stranou. Do výpeku hodím cibuli a restuju. Potřebuju, aby hodně zhnědla a to udělám tak, že po chvilce přiliju trochu vody, nechám "odrestovat" a opakuju tak dlouho, až je cibule hnědá. Popráším trochou hladké mouky, rozmíchám a přiliju vodu (tolik, aby se v ní potom dostatečně dusilo maso). Chvilku povařím, dám zpátky maso, zavřu tlakáč a nechám mírně vařit asi 3/4 hodiny.

Nakrájím hrst malých kyselých okurek na tenoučké plátky, kousek špeku na malé hranolky. Na rozpálené pánvi špek orestuju a přidám okurky. Společně chvíli opékám. Až je uvařené maso v omáčce, vytáhnu ho a odložím někam bokem. Omáčku přes síto naliju do pánve se špekem a okurkami, cibuli přes síto propasíruju, zamíchám, povařím. Když je omáčka příliš řídká, zahustím ji trochou mouky rozmíchané ve vodě. Maso nakrájím na plátky, vrátím zpátky do omáčky a společně prohřeju.

  • Musím říct, že jsem si teda pochutnala. Asi jsem měla k téhle omáčce averzi vypěstovanou léty ve školních jídelnách. 
  • Jídla je hodně - odhaduju tak 6 porcí. 
  • Časově: zhruba hodina a čtvrt

2 komentáře:

  1. Aha, takže klasická UHOM z jídelny je oficiálně znojemská omáčka? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jasný, ještě to taky může být ovšem Štěpánská nebo ála bažant :-D

    OdpovědětVymazat