středa 27. listopadu 2013

31. U Matyldy se peče švédsky

... Včera jsem totiž pekla perníky podle receptu z Ikea. Už jsem je kdysi zkoušela a měla jsem v hlavě, že byly dobrý. Jsou. Ale mně vlastně chutnají skoro všechny perníky. Tyhle jsou takový voňavější a mají hodně světlou barvu. Zatím jsem je nezdobila, na to se chystáme s Leňajsem v pátek. (Hurá!) Pokud se nám podaří vyladit polevu a udělat nějaký parádnický kousky, pochlubíme se.

PEPPARKAKOR - perníky


 


PEPPARKAKOR - perníky


Nakrájím na malé kousky 350g másla a dám do mísy. Přidám 4 deci cukru (divný, ale je to tak), pustím mixér a míchám skoro do pěny. Připravím si koření - mletý zázvor, mletou skořici a nadrtím si hřebíček. Pořád šlehám máslo s cukrem a přitom přilévám 3 deci medu a 3 deci smetany ke šlehání. Přidám jednu a půl lžíce skořice, jednu a půl lžíce zázvoru a jednu lžíci hřebíčku. Do jiné misky odvážím 1,5 kg hladké mouky a rozmíchám s jedním malým sáčkem prášku do pečiva.* V robotu vyměním metličku a začnu přidávat mouku. Zezačátku to vypadá, že se tam mouka nemůže nikdy vejít, ale jde to. V tuto chvíli jí tam přidáme jen kilo. Těsto v misce dáme odležet do ledničky (má ležet přes noc, já jsem ho tam nechala asi 2 hodiny).
Až se těsto odleží, vytáhnu ho z ledničky a postupně zapracuju ještě 0,5 kg hladké mouky. Zapnu troubu na 180°C. 2 plechy vyložím pečícím papírem. Těsto rozdělím na 4 zhruba stejné díly, 3 dám do ledničky, jeden vyválím na šířku asi 3/4 cm a vykrajuju. Dám do trouby a peču tak dlouho, než začnou okraje tmavnout. V mističce rozmíchám jedno vajíčko s troškou mléka a jak vytáhnu perníky z trouby, tak je hned potřu, aby se leskly.

POLEVA

Poleva je vždycky trochu alchymie. Já ji dělám takto:
Přes čajové sítko prosiju 180 - 190 g práškového cukru. Dám do mísy od robotu, přidám jeden bílek, lžičku škrobu, lžičku citrónové šťávy a zapnu šlehání. Nejdřív pomalu, na druhý stupeň (mám celkem 4) a spíš míchám než šlehám asi tak 15 -20 minut. Potom to vyzkouším, jak moc je to husté - mělo by to trochu stékat. Pak to chviličku šlehám nejrychlej jak to jde, jen třeba 30 vteřin, aby poleva byla trochu nadýchaná. Měla by být lesklá, ideálně by v ní neměly být vidět krystalky cukru. Když je akorát, poznáte to tak, že když zvednete metličku, udělá se dlouhý "rampouch", ale nekape. Tuhle polevu dám do sáčku s malinkou zdobící špičkou (dá se koupit asi za dvacku) a zdobím - čáry, tečky, okraje.
Dělám ještě tekutější polevu, na plochy. Postup je stejný, akorát tam dám jen 150 g cukru. Plochy dělám taky sáčkem se zdobící špičkou, jakoby tu plochu "vykreslím" a ona se slije.

 Oba sáčky mám při zdobení při ruce a podle potřeby je střídám. Musím přiznat, že mi jdou nejlíp rovné čáry a tečky. No i s tím se dá nějak vystačit.








  • Vykrájíte opravdu hodně kousků, myslím, že pro normální rodinu by stačilo poloviční množství těsta.
*A teď tajemství: zapomněla jsem tam dát prášek do pečiva. No chutná to i tak dobře, voní taky, jako kameň to tvrdý taky není a navíc jsem pěkně vyklopila a upekla koníka z dřevěné formičky. Tak uvidíme o Vánocích, jak budou chutnat.










Žádné komentáře:

Okomentovat