Nedávno Terka psala o ředkvičkovou pomazánku, která u nás teď na jaře hodně bodovala, tak ji sem přidávám. Střídáme ji různými rybími pomazánkami; nedávno jsem udělala i pikantnější tuňákovou. V té je teda majonéza, ale určitě by se dala vynechat nebo nahradit větším množstvím másla nebo tak něčím.
PS: Dnes jsem poprvé udělala aspoň trochu pomazánky, abych k článku mohla přidat obrázek :-) Ale rozhodně toho nelituju, protože je prostě boží!
Ředkvičková pomazánka
svazek ředkviček
1 lučina 100g
50g másla
1 menší cibule
2 vejce natvrdo
nať petrželky nebo pažitka
sůl, pepř
Ředkvičky je potřeba nastrouhat.
Lepší je hrubší struhadlo, ale já se na něm zranila, tak už je strouhám
na jemném struhadle, tak si vyberte :-) A pak je třeba z ředkviček
vymačkat vodu. Připravím si máslo, které by mělo být měkké, ale já ho
vždycky zapomenu vyndat dopředu, tak ho dávám do mikrovlnky na půl
minuty na největší výkon. Pak se s ním krásně pracuje. Lučinu a máslo
utřeme a přidáme vymačkané ředkvičky, na jemno nakrájenou cibuli a
vejce. Ta můžete taky nastrouhat, ale já mám ráda, když jsou tam vidět
ty kostičky bílku, takže je krájím jako do bramborového salátu. Přidáme
ještě nasekanou petrželovou nať nebo pažitku a ochutíme solí a pepřem.
Necháme odstát v lednici, aby se chutě smíchaly a je hotovo.
Tuňáková pomazánka
konzerva tuňáka v oleji cca 150g
50g másla
1 lžíce plnotučné hořčice
50g majonézy
sůl, pepř
pár kapek Tabasca
1 stroužek česneku
1 cibule
citronová šťáva
Maso z tuňáka nechám na sítku okapat od oleje a pak ho spolu s ostatními ingrediencemi dám do nádoby na ponorný mixer a všechno jsem pěkně prošlehala, aby vznikla hladká pěna. A pomazánka na svačiny na příští týden hotová.
Dobrou chuť :-)
Tuňáková pomazánka - hotová. Dobrá. Snědená.
OdpovědětVymazat