čtvrtek 18. září 2014

25. Terka pekla crumble

Ale zas jako pekla ... ono toho pečení až tolik není. Ve skutečnosti je to dost rychlý a jednoduchý. Třeba na takovou nedělní královskou snídani je to možná i rychlejší než lívance. Každopádně dneska není neděle, ale čtvrtek. Za pár dní mi končí prázdniny (ano, opravdu až na konci září) a navíc jsem nějaká usmrkaná, tak jsem si dovolila podstrojit si takovou parádní snídani. S Leňajs jsme měli švestkový crumble už před měsícem (to zase končily prázdniny Leňajs) a na recept můžete mrknout zde. Tentokrát jsem nejela přímo podle receptu a inspirovala se i jinde. Tak vyzkoušejte - třeba zrovna o víkendu :)

Hruškový crumble:
   Do hrnce (spíš širšího, než vyššího) jsem dala rozpustit asi 35g másla (od oka) a jak bylo rozpuštěný, tak jsem přihodila tak 2 vrchovatý lžíce cukru. Z toho by měl postupným mícháním a zahříváním vzniknout karamel. Mějte trpělivost, fakt nakonec vznikne :) Do toho se pak hodí všechno nakrájené ovoce, v mým případě 3 - 4 hrušky a jablko. Minule jsme použili švestky a ringle. Ovoce začne pouštět šťávu, karamel prvně hodně ztuhne, pak se zas pěkně rozpustí a tak nějak se to míchá a vaří asi 10 minut. Nevím přesně, ale prostě tak, aby té tekutiny co nejvíc ubylo (zas nevysušit, ona ta šťáva je dost dobrá). Až budete s výsledkem spokojení, tak přidejte ještě citronovou kůru (z půlky citronu), trochu citronové šťávy a taky skořici.
   Vedle jsem si zatím nachystala drobenku. Takže jsem si smíchala 70g mouky (jakou chcete - hladkou, celozrnnou,...), 30g cukru krystal, 20g třtinovýho cukru a asi 20g moučkovýho cukru (neptejte se na ten poměr jednotlivých cukrů, to je ta "inspirace"). K tomu jsem přikrájela asi 60g studenýho másla, taky 30g ovesných vloček a 20g nasekaných mandlí (jakýkoli ořechy jsou super). Rukama jsem pěkně rozňahňala a drobenka byla na světě. 




   Do 2 hranatých ikeáckých zapékacích misek jsem rozdělila ovoce, kterýho teda bylo nakonec pomálu. Já dala jen 2 hrušky, ale na takový dvě misky by se šikla ještě hruška navíc, aby toho byla pěkná vrstva. Tak příště :) A na to jsem rozdělila drobenku, kterou nakonec trochu přitlačte. Misky jsem šoupla do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi tak na 15 minut. 


   Řeknu vám, že sníst takovou jednu misku je fakt výkon. Je to pořádně sladký a sytý. A taky fest horký, když se to vytáhne z trouby. Za to to vážně chutná našemu tatovi a s mámou jsou schopný to likvidovat systematicky i studený během dne. To svědčí o ledasčem :) Takže bych to množství tipla tak na 3 pořádný porce. První pokus byl víc máslovější a moukovatější, ořechy jsme dali ne do drobenky, ale do ovoce. Švestky a ringle mi asi chutnaly víc, ale spíš kvůli druhu ovoce. Takže zkoušejte co vás napadne. A hlavně dobrou chuť ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat