pátek 14. listopadu 2014

43. U Matyldy se pekl hruškový koláč s copánkem

...a hlavně s mascarpone a tvarohem. Měla jsem tentokrát zvláštní úkol - pro nemilou inspekční návštěvu ve škole něco upéct. Tak jsem samozřejmě chtěla udělat něco nejen dobrého, ale i hezkého na pohled, aby paní roztály. Recept na tento koláč jsem vylovila v jednom starém Apetitu, trochu ho upravila (bylo v něm hrozně moc cukru) a tady je výsledek.

COPÁNKOVÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ S MASCARPONE




COPÁNKOVÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ S MASCARPONE


Nejdřív udělám těsto: do misky odvážím 350g hladké mouky, 125g práškového cukru a přidám 170g na kousky nakrájeného másla a kůru z půlky bio citrónu. Rukama vypracuju hladké těsto, udělám z něho placatou kouli, zabalím do fólie a dám na hodinu do ledničky.

Zapnu troubu na 180°C. Po vychlazení těsta z něj třetinu oddělím (tu zatím schovám) a ze dvou třetin vyválím kruh větší než dno formy. Válím na pomoučené ploše, jde to trochu špatně, praská to a často se musí posypat moukou i váleček. Musela jsem těsto i odkrojit od pracovní plochy, jak se přilepilo. Vymažu formu máslem a těsto do ní pomocí válečku přenesu. Přitlačím těsto ke dnu i okrajům, nožem zarovnám okraje. Odložím.
Ze zbylé třetiny vyválím placku asi 4mm silnou. Podle pravítka nakrájím 3 proužky o síle asi půl centimetru, ty spojím a upletu velmi opatrně copánek. Nejde to uplést naráz, cop kolem celého koláče je moc dlouhý - pletu 3 díly, každý opatrně přilepím na okraj koláče. Na spoj copánků přilepím ještě malou kuličku z těsta, aby ten spoj nebyl moc vidět.
Z pečicího papíru vystřihnu kruh, položím na těsto a zatížím fazolemi. Je dobré, aby papír zespodu trochu podpíral i copánkový okraj. Při pečení má těsto trochu tendenci se bortit. Koláč dám do trouby péct na 25 minut, potom sundám papír a fazole a peču ještě 5 minut. Pak dám vychladnout.

A teď náplň: do misky mixéru dám 250g mascarpone, 100g vanilkového ochuceného tvarohu, 50g moučkového cukru a 20g vanilkového cukru, 2 vejce. Promíchávám a jak se to mixuje, přisypu 2 lžíce hladké mouky, až je to hladká mírně tekoucí hmota.

4 menší zralé hrušky okrájím a rozpůlím. Vykrojím opatrně jádřince i stopky a shora udělám ozdobné zářezy. Hrušky hned po nakrájení namočím do citrónové šťávy, aby nezhnědly.

Do mírně zchladlého koláče naliju mascarpone hmotu kousek pod okraj. Nahoru položím hrušky a trošku přitlačím. Celý povrch jemně posypu krupicovým cukrem a semtam pohodím mandlové lupínky. Šupnu do trouby a peču 45 - 50 minut na 180°C.

Během pečení si ještě připravím takovou glazuru, aby hrušky a okraje byly lesklé. Tady už nemám přesný poměr - jen svařím trochu meruňkové marmelády se lžící citrónové šťávy, kapkou amaretta a krupicovým cukrem. Hustotu to má mít asi jako tekutý med. Po upečení koláče jsem glazurou potřela hrušky a okraj.


  • Vanilkový ochucený tvaroh kupuju v Lidlu, je to taková 400g vanička - Homogenizovaný tvaroh vanilkový. Většinou ho sníme dřív, než z něj stihnu něco upíct.
  • Hrušky po upečení zhnědnou, asi to tak má být. 
  • Glazura není nutná, na hruškách se stejně kamsi vypařila (to asi vlhko v ledničce), ale na těstě vypadala hezky leskle a lákavě.

Žádné komentáře:

Okomentovat