sobota 17. října 2015

44. U Matyldy se obracel koláč jako ve Francii

...u sester Tatinových. Tento koláč jsem chtěla udělat už dávno, ale pořád jsem měla jaksi v hlavě, že je to moc obtížné a že se mi to nemůže podařit. Což je kravina, protože je to naopak úplně jednoduché a zabere to maximálně hodinu času včetně úklidu. 
Buchty s jabkama zabíraly doteď na mém žebříčku oblíbenosti spodní příčky, ale tenhle koláč je skokanem roku, protože je fakt dobrý. Musím říct, že všechny dobroty, které se účastnily našeho úsobrnského Jablkobraní, byly perfektní. Doufám, že tento můj koláč taky někdo doma upeče, stejně jako já se chystám na ten Jitčin, Leonin a Anetin.

TARTE TATIN


TARTE TATIN*

6 kyselejších pevných jablek zbavím jádřinců a nakrájím vodorovně na poloviny, jedno z nich rozpůlím i svisle. To bude ve středu koláče. Troubu zapnu na 185°C.
Na sporák si nachystám pánev, která se dá potom dát i do trouby. Používám běžnou velkou na smažení s kovovou rukojetí. Do pánve odvážím 180 g hnědého cukru a naliju 80 ml vody (nebo pálenky, já jsem tam dala voňavý domácí gin s kořením). Na mírném plameni rozpouštím cukr ve vodě a potom vařím asi 5 - 8 minut velmi zvolna. Pak přidám 70 g másla a dál zahřívám, až se z toho stane krásně světlehnědý ne moc hustý karamel. Do pánve přidám jablka a opatrně je otáčím, aby se karamelem obalila. Nechám je na teple a vyválím 500 g listového těsta. Pomocí talíře a rádýlka z něj vykrojím kruh asi o 2 cm větší než pánev. Vypnu sporák a jablka v pánvi opatrně přiklopím těstem. Jeho okraje zahnu dolů. Uprostřed těsto rozříznu do malinkého křížku a celé dám do trouby.
Peču asi 35 minut. Potom hodně opatrně překlopím na tác. 

  • A nejlepší je hned ho sníst, dokud je teplý. Druhý den už chutná trochu jako jablečný kompot na těstě, ale dobré je to taky.
  • *Tarte tatin je francouzský koláč, který údajně vznikl nedopatřením. Jak se správně jeho název čte, si můžete poslechnout tady.
  • Dejte pozor, abyste nenechali jablka na plotně moc dlouho. To se potom rozvaří a udělá to takovou šlichtu. Nesmí se vám taky odpařit moc vody z karamelu, to potom zas nejde vyklopit.


Bonus pro maminky:
Oloupu a rozkrájím o jabko víc, přidám banán a podusím na troše vody. Přisypu trochu instantní kaše, rozmixuju a Vojta má svačinu.
(Vojta má 7 měsíců)




Žádné komentáře:

Okomentovat