úterý 13. října 2015

53. Leňajs bojuje s tagliatelle s omáčkou z máslové dýně

Po dlouhé odmlce se opět hlásím. Plním své mateřské povinnosti a občas i vařím :-) No a vaření často podléhá sezóně. Takže dnes recept na jednoduchou omáčku z dýně tentokrát máslové. Jak jsem nedávno v jednom hobby pořadu slyšela, jediná dýně, kterou není třeba okrajovat, je hókaido, takže jsem máslovku pěkně okrájela a pustila se do toho.

Výhodou tohoto receptu je, že to můžete jíst 3dny k obědu i k večeři, když neodhadnete, co to znamená malá dýně ;-)






Tagliatelle s omáčkou z máslové dýně                                   Kašpárek v rohlíku - Čůrej

1 malá máslová dýně
1 cibule
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce vody
2 lžičky rozmarýnu (nebo 2 snítky čerstvého)
4 lžičky tymiánu (nebo 4 snítky čerstvého)
3/4 - 1 hrnek mléka
4 polévkové lžíce strouhaného sýru Gran Moravia
(můžete přidat i 4 lžíce sýru Pecorino Romano)
olivový olej
sůl, pepř
slanina a cokoli dalšího na ozdobu

Troubu jsem si předehřála na 220°C. Dýni jsem oloupala, pokrájela na větší kousky, osolila, opepřila, zakápla trochou oleje, promíchala, přidala rozmarýn a 2 lžíce tymiánu a nechala péct alespoň 25 minut v troubě. V průběhu pečení je dobré alespoň jednou promíchat. Dál jsem na troše oleje osmahla nakrájenou cibuli, plátky česneku a zbytek tymiánu. Až cibule zesklovatěla, přihodila jsem pečenou dýni, zakápla vodou, promíchala a nakonec přidala postupně mléko (záleží na tom, jakou chcete mít konzistenci). Pár minut jsem to povařila. Pak jsem hrnec stáhla z plotny a ponorným mixérem jsem to pečlivě rozmixovala. Pak jsem to vrátila na slabší plamen a přidala nastrouhané sýry. Na závěr jsem to ochutila solí a pepřem... a přihodila jsem ještě trochu parmazánu ;-) Těstoviny jsem uvařila podle návodu, nandala jsem na talíře, na to šoupla omáčku a ozdobila jsem to smaženým volským okem (protože jsem neměla slaninu), bazalkou a trochou strouhaného parmazánu. Mňam :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat