* Recept je neobvyklý, k odvažování se používají jogurtové kelímky po 180ml. To já neměla, takže jsem místo kelímku použila klasickou odměrku a řídila jsem se podle rysky vyznačující 180ml tekutiny (přesný to rozhodně není, ale buchta se podařila, tak co).
Perník s čokoládovou polevou
2 bílé jogurty (celkem asi 300g)
2 kelímky* polohrubé mouky (část jsem nahradila celozrnnou)
1 kelímek cukru krystal
1 vejce
cca 1/2 prdopeč
koření na perník (perníčky) - v tuto chvíli už to začíná krásně vonět
2 lžíce kakaa
asi hrst vlašských ořechů
povidla
čokoládovou polevu
Na perník jsem použila klasickou kulatou dortovou formu o průměru 24cm a myslím, že to bylo tak akorát. Ono to nijak moc nenaskočí, takže do větší bych to určitě nedávala. V míse jsem smíchala jogurt, mouku, cukr, vejce, kakao, prdopeč a perníkové koření pomocí el.šlehače. Za vteřinku bylo hotovo :) Do celkem hustého těsta jsem nakonec přidala nasekané vlašské ořechy. (Byla docela sranda je nalouskat. Náš pes zbožňuje ořechy, takže mi u toho ochotně asistovala, resp. kradla mi ořechy z mísy. Zkoušela krást i ty nalouskané, ale to už si dovolila moc. Každopádně si myslím, že kousky skořápek budou na naší zahradě ještě teď.) Těsto jsem pak nalila do vymazané a vysypané formy a dala do trouby na 180⁰C na zhruba 30 minut.
Ono to vážně moc nenaskočí, nenechte se tím odradit. Ještě teplý perník jsem vytáhla z formy a potřeba povidly. Dejte tam klidně i větší vrstvu, popř. tam dejte jakoukoli oblíbenou marmeládu, třeba třešňovou. A až je perník pěkně zchládlý, tak jej polijte čokoládovou polevou. Já používám čokoládové pecičky na polevu, které (ač nerada) trochu naředím nějakým tukem, aby se dobře roztírala. Nebo jednoduše rozpusťte ve vodní lázni čokoládu, opět s trochou oleje, a je hotovo.
Dobrou chuť :)
ten je! :)
OdpovědětVymazat