Zdroj |
Původně měla být tikka masala v sobotu, ale kuře se muselo marinovat. Když Lookashenko v neděli vstal a uvařil, tak jsme si dali pozdní oběd. Btw. neexistuje nějaký výraz pro pozdní oběd, když se pozdní snídani říká brunch? :-)
Tikka Masala (cca 3 porce) Django Unchained soundtrack
Hlad zvítězil nad focením :-) |
100g bílého smetanového jogurtu
(lze nahradit podmáslím)
1 lžíce rostlinného oleje
2 lžičky mletého koriandru
šťáva z půlky citrónu
špetka mletého chilli
1 lžička sladké papriky
6 kešu ořechů, rozetřených na pastu
půl lžičky koření garam masala
sůl
Na omáčku:
2 lžíce rostlinného oleje
½ lžičky římského kmínu
1 bobkový list
½ svitku skořice
1 cibule, nakrájená nadrobno
3 stroužky česneku, drcené
1–4 čerstvé červené chilli papričky, bez semínek a pokrájené
(záleží na tom, jakou intenzitu chcete, my dali jednu)
3 cm čerstvého zázvoru, strouhaného
½ lžičky koření garam masala
špetka mleté kurkumy
1 masité rajče, sloupnuté a nakrájené na kostičky
1 lžíce rajčatového protlaku
150 ml kokosového mléka
Vykydneme jogurt do misky, přimícháme všechny ingredience na marinádu a zamícháme. Marinádu promíchejte s kuřecím masem nakrájeným na nudličku. V uzavřené nádobě nechte v ledničce marinovat přes noc nebo aspoň 4 hodiny, aby maso zkřehlo. Před přípravou ale nechte zahřát na pokojovou teplotu. V pánvi na rozehřátém oleji pár minut opékejte římský kmín, kardamom, bobkový list a skořici, aby se rozvinuly vůně. Jakmile kmínová semena začnou praskat, vyjměte bobkový list a skořici. Ihned přidejte cibuli, česnek, zázvor a chilli papričku. Za stálého míchání opékejte 3–5 minut dozlatova. Potom vsypte garam masálu i kurkumu a míchejte ještě asi minutu. Přidejte rajče i rajčatový protlak a vařte 3–5 minut. Přidejte kuřecí maso i s marinádou, zesilte plamen a zprudka vařte asi 8 minut, až se maso zatáhne, pak ztlumte a vařte, až bude maso měkké a omáčka zhoustne. Přilijte kokosové mléko a už jen prohřejte, případně dosolte. Podávejte s koriandrem a s rýží (my jsme koriandr neměli a i tak do bylo dobré).
Na rýži:
260 g rýže basmati; na jednu porci počítejte asi 65 gramů (1/3 hrnku)
2 lžíce rostlinného oleje
1 malá cibule se 2 vetknutými hřebíčky
sůl
Na oleji opékejte za stálého míchání asi 3–5 minut rýži, až se každé zrnko obalí tukem a zprůhlední. Zalijte vodou (na 1 díl rýže 2 díly vody), vhoďte cibuli, osolte a přiklopené vařte 12–15 minut. Rýži už nemíchejte ani nesundávejte pokličku. Po 12 minutách ochutnejte nebo se podívejte, zda se voda vstřebala. Odklopte, vyhoďte cibuli, kastrol zakryjte utěrkou a nechte ještě 5–10 minut dojít.
Lukáš Vás zdraví a přejeme dobrou chuť :-)
PS: Jinak recept najdete i zde.
Žádné komentáře:
Okomentovat