neděle 23. března 2014

37. U Matyldy se zelenalo risotto

...s cuketou a špenátem. Dnešní oběd jsem neměla promyšlený, až dopoledne jsem hledala v zásobách a ledničce a vzniklo toto krémové risotto ovoněné česnekem. Jak je vidět, slušelo by mu toho lososa trochu víc, no ale když se musíme rozdělit o jeden kousek tři... (Původně jsem z něj chtěla totiž udělat pomazánku.) Pokud jste risottoví začátečníci - myslím v konzumaci - tak to není úplně pro vás. Má totiž zvláštní výraznou chuť, nepříliš typickou pro klasické italské risotto. To asi ten česnek.


ZELENÉ RISOTTO
 SE ŠPENÁTEM A CUKETOU





ZELENÉ RISOTTO
SE ŠPENÁTEM A CUKETOU


V kastrólu rozpálím kousek másla s olivovým olejem. Nadrobno nakrájím 2 větší jarní cibulky a dám restovat. Po chvíli (5 minut zhruba) přidám 3 plné hrsti rýže Arborio a restuju společně dalších asi 5 minut. Přiliju 1 dcl bílého vína, krásně to zavoní, zmírním plamen a vařím. 1 menší cuketu nakrájím na půlkolečka a až je víno skoro všechno odpařené, přidám k rýži. Až to bude celé takové "suché", přiliju sklenici vody, zamíchám, nechám odpařit. Tohle opakuju tak dlouho, dokud není rýže měkká. Trvá to asi tak 20 - 30 minut.
Nastrouhám hrst parmazánu, nechám v risottu roztavit. Opláchnu jednu vaničku baby špenátu, přihodím taky. Hned za ním putuje do hrnce jeden rozmačkaný menší stroužek česneku. Všechno promíchám.
Připravím si kousek uzeného lososa (koupila jsem obaleného v pepři), položím na risotto a na chvilku přiklopím pokličkou, aby se prohřál. No a to je vše, přátelé.

Zelené risotto - se špenátem a cuketou
  • Bez česneku to bylo taky dobrý, jemnější. Ale myslím, že špenát a česnek je prostě dobrá kombinace.
  • Podle "Itala v kuchyni" se rýže na risotto měří právě hrstmi. Na každého strávníka jedna menší! hrstička. Já nevím, ale vždycky mi toho připadá hrozně málo, tak přidávám, až je to nakonec zase moc. Nenechte se zmást, ze začátku to vypadá, že se nenajíte, ale ono to nabude. Dnešní množství je tak pro 4 dospělé. Ale náš malej Matěj to má taky rád, to jen pro ty, co vaří i pro děti.
  • Risotto by mělo mít hustou, ale tekutou konzistenci. Nejvíc mi připomíná takovou tu sladkou mléčnou rýži z Kunína.




Žádné komentáře:

Okomentovat