neděle 9. března 2014

36. U Matyldy voněla pečená ryba

... s parmazánovou bramborovou kaší. Trochu se stydím, protože v hlavičce našeho blogu píšeme, že "vaříme často", což u mě teď momentálně není pravda. Začala jsem po dlouhé době chodit do práce, kde taky jím a tak mi na vaření nezbývá moc času. Dnes jsem chtěla uvařit něco lehkého a zároveň aspoň trochu odlišného od těch věčných UHO omáček ze školní jídelny. I když to - jako tradičně - na fotce příliš nevypadá, pochutnali jsme si.


PEČENÁ RYBA S PARMAZÁNOVOU KAŠÍ
A SALÁTEM






PEČENÁ RYBA S PARMAZÁNOVOU KAŠÍ
A SALÁTEM

Nejdřív oloupu zhruba 600 g brambor a jednu asi 100 g petržel, nakrájím oboje na malé kousky a dám vařit do osolené vody. 

Další na řadě je salát: nakrájím půl hlávky pekingského zelí na tenké proužky, dám do větší mísy a přihodím velkou hrst rukoly. Polovinu vaničky cherry rajčat rozpůlím a přidám taky. Do menší mističky naliju 2 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíci citrónové šťávy, 3 lžíce olivového extra virgin oleje a 1 lžíci medu. Pořádně rozmíchám. Salát rukama opatrně načechrám a přitom přilévám zálivku, pak šupnu vychladit do ledničky.

Zapnu troubu na 175°C. Ryby (měla jsem filety z tresky) omyju, osuším, potřu šťávou z poloviny citrónu a osolím. Přes sítko jemně posypu troškou hladké mouky a přidám kmín. Filety položím na plech vymazaný olejem a dám do trouby. Peču asi 15 minut.

Teď dodělám kaši. Dám ohřát půl hrnku mléka. Uvařené brambory s petrželí sliju, rozmačkám mačkadlem, přidám kousek másla a šlehačem šlehám, než je kaše hladká. Přiliju horké mléko, nasypu zhruba 50 g nastrouhaného parmazánu a znovu společně vyšlehám.

Teď už jen naservíruju a je to. Dobře si pochutnejte!

  • Co se týká přípravy, tak nevím, jak to přesně časově vychází, protože jsem mezi tím ještě dělala polívku a dezert. 
  • Salát je takovej sladší, hodně výraznej. Zálivku určitě použiju i na jinou zeleninu.
  • Jo a ještě jsem zapomněla: JARU ZDAR!

2 komentáře: