Zdroj |
Každopádně jehněčí není pravda nejlevnější, ale zas z 350g (cca 120,-Kč) velké kýty se najedí aspoň tři lidi, takže zas taková pálka to není. Protože jsem před vařením byla jehněčím nepolíbená, tak jsem si vyhledala pár informací (kdybych nebyla líná, tak to v knížce po babičce najdu taky) a dozvěděla jsem se pár celkem zajímavých věcí. Třeba, že jehněčí maso je stejně kvalitní jako telecí. Jeho nutriční hodnota je pro lidský organismus velice výhodná. Se 100g porcí masa přijmete až 17 g bílkovin, za to však minimum tuků. Bonusem je pak slušná dávka vápníku, fosforu, železa, vitamínů B1, B2 a dalších látek, které jsou pro naše tělo velmi důležité (zdroj: http://blog.florentyna.cz/2009/04/09/jehneci-pro-zacatecniky/)
Možností, jak jej připravit je několik, ale stále se opakují ingredience česnek, tymián, rozmarýn. Já chtěla něco, u čeho bude už rovnou příloha, tak jsem si vybrala recept z webu labuznik.cz. Protože jsem se dočetla, že se jehněčí nemá přepálit, tak jsem upravila dobu a teplotu pečení. A vyšlo to :-)
Jehněčí kýta po provensálsku Amelie z Montmartru - full soundtrack
350g jehněčí kýty bez kosti
necelé kilo brambor
2-3 stroužky česneku
2 hrsti čerstvé petrželky
0,5 l vývaru (já měla z mrazáku Lukášův poctivý hovězí)
sůl, pepř, olivový olej
máslo na vymazání nádoby
Kýtu jsem odblanila, omyla, osušila a začala jsem rozehřívat troubu na 150°C. Pak jsem okrájela, omyla a na půlcentimetrové plátky nakrájela brambory. Vymazala jsem si nádobu máslem a nakladla jsem do ní brambory. Ty jsem pak osolila, opepřila, poházela nakrájenou petrželkou a zalila jsem to vývarem tak, aby byly brambory skoro úplně ponořené. Maso jsem potřela olivovým olejem, osolila a opepřila a položila na brambory. Nádobu jsem zakryla a vložila do trouby, kde jsem to pekla asi hodinu a dvacet minut. Pak jsem kýtu otočila a pekla zase hodinu. Pokud Vám brambory vsáknou vývar, tak ještě přidejte, ale já ho měla dost. Deset minut před koncem jsem sundala poklici a nechala udělat trošinku kůrčičku.
Servíruju nakrájené na plátky s bramborami.
Bezva na tom je, že se o to vlastně po dobu pečení vůbec nemusíte starat a máte to i s přílohou.
Jaru zdar a dobrou chuť :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat