Dýňový chleba
3 vejce
200g cukru
240g dýňového pyré
180g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
trochu muškátového oříšku
6ks rozdrcených hřebíčků
1 lžička citronové šťávy
Dneska jsem celý dopoledne likvidovala tu malou dýni, co se nám válela ve sklepě. Půl jí padlo na dýňovou polévku (tentokrát se mi už povedla) a z druhé jsem vyrobila dýňové pyré. Naprosto jednoduché - očištěná dýně se nakrájí na menší kousky a hodí se do hrnce, kde je rozpuštěná asi lžička másla. Osolit a podlít trochou vody a pak jen 20 minut hlídat, aby se to nepřipálilo (což se mi málem stalo). A pak jen rozmixovat.
Než mi pyré zchládlo, dala jsem si oběd - tedy tu dýňovou polívku a těstovinový salát s klobásou a olivami podle Leňajs :) Po obědě a kafi jsem pokračovala. V míse jsem vyšlehala vejce do pěny. Po lžíci jsem do pěny zašlehala cukr a po něm citronovou šťávu. Vedle jsem si smíchala mouku s kořením a sodou. Do vyšlehaných vajec s cukrem jsem opatrně vařečkou zamíchala mouku a nakonec pyré. Jak vidno, pekla jsem ve formě na chleba, v troubě o 180⁰C asi 35 minut. (Péct se to mělo mnohem kratší dobu, ale to v případě, že by těsto bylo na plechu. Zkrátka jsem se držela pravidla, že buchta není hotová, dokud se lepí na špejli.)
Podávat to budu s povidly a oslazeným tvarohem. S mámou už jsme ochutnali a musím uznat, že je to dobrý i jen tak, samotný. Dost to připomíná klasický perník. Tak pokud se vám někde ještě od podzimu povaluje dýně, zkuste tuhle dobrotu. A pokud by vás víc lákala původní verze v podobě řezů, mrkněte k Maryně.
Zní to dobře. Ještě když si k tomu představím ta povidla. Mňam! :-) Každopádně jsem teď zpětně procházela recepty a mám resty v ozkoušení :-) Budu dohánět...
OdpovědětVymazatNazdar holky, já jsem zkoušela ten původní recept od Maryny a bylo to moc dobrý. Bylo to už na podzim, tak si postup nepamatuju, ale stálo to za to, to vím určitě :-)
OdpovědětVymazat