středa 31. července 2013

6. Terka nakupuje

Nesla jsem si to tak včera dopoledne rozpáleným Brnem, v tašce už první úlovky dne a na Orlí jsem narazila na menší změny. Býval tam malý obchůdek se zdravou výživou, který ale zmizel a nahradila ho nějaká menší sýrárna (to už jsem měla za sebou návštěvu Gran Moravia u Zelňáku). Za to na druhé straně ulice je nová zdravá výživa s malou kavárničkou. A to byl teprv objev :-)

Toto je asi jen 1/3 z celého
výběru
Nepatřím mezi nadšence, kteří nakupují jenom ve zdravé výživě. Většinou si tam jdu cíleně pro nějakou potravinu, co jinde neseženu (tentokrát jsem se pídila po tahini), a jinak se jen procházím regály a očumuju všechny ty skleničky, koření a sáčky a "life food" čokoládu (pro ségru - tak už zase vím, co to znamená živá čokoláda :-)). Konkrétně tato prodejna je fakt prostorná, mají tam chlazené potraviny, BIO zeleninu a ovoce (třeba jablka 149,-/kg), kvalitní kávy ... ale hlavně - obrovský regál plný zásobníků s vločkami, luštěninami, oříšky a přílohami. Takže si tam můžete podle libosti nabrat na váhu bulgur, kuskus, vločky, červenou čočku, adzuki, mungo, para ořechy (!!!), makadamové ořechy (!!!), pohanku, sušené ovoce ... Sama jsem zírala. (Jinak tahini tam samozřejmě měli taky, byla jsem tam dokonce 2krát, ale zatím jsem ji nakoupila. Jsem škrt a stydím se za to ...

Restaurace - U Honzáků, Tuřanská beseda

Tentokrát nechci mluvit o tom, co bylo u mě v kuchyni. I když mám teď prázdniny, tak přes týden moc nevařím. Pro dva je dobré raději udělat doma nějakou tu práci a pak si zajít na menu do restaurace. A obzvlášť, když je ta restaurace víc než dobrá.

zdroj http://www.restaurace-penzion.cz/
V okolí našeho bydliště jsou dvě slušné hospody. Jedna je U Honzáků, kde v lístku sice nemají nic moc pořádného, ale na týdenním menu (po-so) se dají někdy vybrat celkem dobrá a zajímavá jídla. Prostředí je nejlepší na zahrádce, což v zimě nejde. Interiér je celkem sterilní. Já sama se v něm necítím moc dobře, umělé květiny, rozmístění stolů by mohlo být víc efektivní a rádoby umělecké akvarely zákoutí v Chrlicích. Někteří jednotlivci z obsluhy se snaží, ale jinak je to standardní průměr. Když se zeptáte, co by Vám doporučili jako přílohu, odpoví: "Lidi si k tomu dávají hranolky." A to zrovna nechci.

5. Terka peče cizrnu

Tentokrát jedna rychlovka jen tak na chuť. Když už se teď pořád mluví o grilování a letním piknikování ... Při nějaké té "garden party" se na stole objeví určitě brambůrky, popcorn a tyčinky. Kdo těmto věcem neodolá, ale radši by nějakou zdravější variantu, může zkusit třeba pečenou cizrnu :)
Pečená cizrna

úterý 30. července 2013

9. U Matyldy byl Caesar

...a taky kuře s tajemstvím, jak říkala Kača. Tento kuřecí steak s nádivkou na salátu jsme se naučili na výborném kuchařském kurzu v Divoké vařečce. (Ještě jednou díky, brněnští kamarádi!) Opravdu jsme si pochutnali, protože tentokrát jsme vyladili grilovací část a tak nám maso nejen že neblaflo, ale dokonce bylo šťavnaté a mělo křupavou kůrčičku. Taky se vám tak sbíhají sliny?


Caesar, kuřecí steak s tajemstvím a dresing

pondělí 29. července 2013

8. U Matyldy se ukázal pan Coleslaw

...a zase ji potěšil svou jednoduchou lahodnou chutí. Pořád si tajně představuju, že se tento salát jmenuje podle chudého východoevropského přistěhovalce, co šel dobývat Ameriku. Je to ale blbost. A kdo chce vědět jak to bylo doopravdy (pokud teda věříte Wikipedii), tak se podívá sem.


Coleslaw už skoro snězený  (zapomněla jsem fotit zavčas)


7. U Matyldy se citrónovaly těstoviny

...a vůbec se chystala jídla pro návštěvu. Šlo to ale pěkně od ruky, protože drahý muž si vzal dovolenou a na celé dopoledne odjel i s Matějem pro party stan. Takže boží klid, oblíbený playlist písniček do kuchyně (ty, u kterých se dá zpívat) a vařilo se jedna báseň.


Citrónové těstoviny s artyčoky



CITRÓNOVÉ TĚSTOVINY S ARTYČOKY

Tohle jídlo je už dlouho moje oblíbené. Připravuju je většinou jen v létě, protože je svěží a rychlé. Pokaždé tam dám trochu jiné ingredience, ale základní šmak je pořád stejný - ten právě dělá citrónová zálivka. (Hodilo by se spíš říct zamatlávka nebo tak něco, protože zalít těstoviny se tím teda moc nedají.) A všechny varuju: Je to KYSELÉ. Ale dobré!

Nejdřív si nachystám z ledničky parmazán nebo Gran Moraviu, jeden citrón, rukolu.
Ze spížky vytáhnu černé olivy, sušená rajčata v oleji, artyčoky v plechovce, olivový olej a těstoviny

Dám vařit vodu do velkého hrnce. Do velké mísy postupně přidávám suroviny: nakrájím sušená rajčata, olivy buď nechám vcelku nebo je přepůlím, rukolu propláchnu vodou. Artyčoky nechám na větší kousky, aby se akorát tak vešly na vidličku a nebyly úplně na s... padrť. (Někdy je to těžký, vyjádřit se slušně, když to sprostý tam tak pasuje!) Nemíchám to, nematlám, nechám jen tak ležet v míse. 

Mezitím vařím těstoviny.(Měla jsem čerstvé z Makra, takové srandovní pytlíčky plněné prosciuttem, ale to byla spíš výjimka, normálně dělám třeba linguine nebo cokoliv, co je zrovna doma. Špagety moc nedoporučuju, blbě se to pak všechno míchá dohromady.) 

Udělám tu zmíněnou zamatlávku. Do misky nastrouhám kůru z citrónu, vymačkám tam i šťávu. Nastrouhám do toho tolik parmazánu, aby to byla hustá kaše. Přidám olivový olej a promíchám. 

Až se uvaří těstoviny, skoro úplně je sliju, jen trošku vody tam nechám. Přidám do toho zálivku a snažím se to všechno dostatečně promíchat, ale přitom nezničit těstoviny. Nakonec to vysypu (?!) do mísy s artyčoky a rukama hodně zlehka promíchám. A je to. 

  • Jeden citrón jako měřítko množství je zhruba na jídlo pro 4 až 5 lidí. Já jsem tentokrát dělala dvojitou dávku. Když to nesníte ještě teplé, klidně to šupněte do ledničky, je to dobré i vychlazené.
  • Recept pochází z nějakého dávného vydání Apetitu.

5. Zapečené lilky aneb co dům dal

Po víkendu a návštěvě zbylo v ledničce spousta věcí.Tak jsem vymyslela dnešní lehký oběd - zapečené lilky.A jelikož jsou naše děti na prázdninách, v klidu jsem si mohla vychutnat tohle zeleninové jídlo, které chutnalo i Petrovi a ten je spíš masožravec.

Jak jsem to vymyslela:
 1.Rozkrojila jsem lilky napůl a vydlabala vnitřek,
který jsem pokrájela na kostičky.

 2.Na pánvi jsem osmažila cibuli, pár plátků anglické a zbytek šunky.Přidala kostičky lilku, na kostky nakrájenou papriku a asi pět nakrájených rajčat.Osolila, opepřila, přidala pár snítek tymiánu.




3.Směs jsem chvilku podusila,rozkrojené lilky osolila 
a směsí je naplnila.Nahoru jsem položila kousky mozzarelly
a nechala asi půl hodinky zapéct.

4.Chutnalo to moc dobře.K tomu jen vařené brambory.
Lehký, rychlý,dobrý.

U Matyldy o víkendu

...byla velká návštěva. Celkem nás bylo 6 dospělých a 6 děcek, takže všude plno - v kuchyni i na zahradě. Jak v takovém případě udělat něco dobrého a přitom se z toho nezbláznit a mít čas i na pokec?

3. Hanče vaří LOĎKY

V takovém vedru se nám ani nechce jíst, natož vařit něco u horkýho sporáku... Jenže já mám prostě hlad, a tak jsem se ráno rozhodla, že uvařím něco lehkého. A jelikož je cuketová sezóna, byly to dneska opět cukety :) 

Napadlo mě, že bychom si je mohli nějak zapéct. Protože cukety mají velmi jemnou chuť, chtělo to podpořit něčím intenzivním, a tak jsem koupila balkánský sýr... 



Celý nákupní seznam pro dva vypadá takto:
  • 2 cukety
  • svazek jarní cibulky (ale použijeme jen jednu)
  •  200g balkánského sýra / fety
  • 1 kostka lučiny
  • čerstvý tymián a oregáno
  • brambory jako příloha, ale může to být dobré i jen tak s pečivem
Cukety pořádně umyjeme a rozkrojíme podélně. Pak z nich lžičkou vyškrábeme vnitřek..







Vnitřky cuket nakrájíme nebo nějak rozmělníme na menší kousky a spolu s jarní cibulkou dáme trošku orestovat na pánev. Přidáme k tomu tymián (asi tři větvičky) a oregáno (větší větvičku - nahoře na obrázku). Nakonec přidáme stroužek česneku a necháme schládnout. 


Do vychladlé směsi přidáme sýr a lučinu a vytvoříme takovou lepivou náplň, kterou naplácáme na vykrájené cukety... Ty pak vložíme na trochu oleje do pekáčku a dáme péct (na kolik stupňů nevím, páč my máme doma plynovou troubu).


Jako přílohu jsem dnes udělala gratinované brambory. Ty jsou velmi jednoduché na přípravu - prostě je oloupeme, nastouháme na tenoučké plátky a vložíme do pekáčku. Nejdřív je můžeme nechat "vařit" v troubě v mléku, potom je zalijeme vajíčkem a necháme zapéct. Dohromady na talíři to vypadá asi takto:





A je to docela dobrý na to, že jsem si ten resept vymyslela sama :)
Bon apetit!






7. Leňajs bojuje s limetkovým cheesecakem

Desert na neděli dělaný v sobotu a psaný v pondělí :-)

Ten nejlepší limetkový cheesecake                                   Nick Cave - Bring It On

Na korpus:
220g máslových sušenek
100g změklého másla

Na náplň:
500g krémového tvarohového sýru žervé
(nebo speciální sýr na cheesecake Philadelphia)
220g třtinového cukru
3 vejce
150g zakysané smetany
kůra a šťáva ze 2 limetek

Na polevu:
2 bílky
75g krupicového cukru