...a taky kuře s tajemstvím, jak říkala Kača. Tento kuřecí steak s nádivkou na salátu jsme se naučili na výborném kuchařském kurzu v Divoké vařečce. (Ještě jednou díky, brněnští kamarádi!) Opravdu jsme si pochutnali, protože tentokrát jsme vyladili grilovací část a tak nám maso nejen že neblaflo, ale dokonce bylo šťavnaté a mělo křupavou kůrčičku. Taky se vám tak sbíhají sliny?
Caesar, kuřecí steak s tajemstvím a dresing |
CAESAR, KUŘECÍ STEAK S TAJEMSTVÍM A DRESING
Dresing
Začneme tím, že si připravíme mísu (raděj větší) a do ní vyklepneme jeden žloutek. Zakápneme pár kapkami citrónové šťávy, přidáme lžičku hořčice, trochu soli a pepře. Připravíme si deci až deci a půl slunečnicového oleje, turbometličku a taky další osobu na pomoc, protože samotným by nám to šlo špatně. Začneme šlehat metličkou (prej hlavně chlapi ví, jak na to) a zároveň přiléváme olej. Šleháme dlouho, až to zhoustne. Potom vmícháme rozetřený stroužek česneku, pár kapek worcestrové omáčky, 2 až 3 najemno nasekané ančovičky a 2 lžíce smetany. Dáme vychladit, ochutnáme a pěkně čučíme, jak je to dobrý!
- Dresing vystačí na salát pro 3 lidi
Salát
Chceme mít v salátu krutony, tak si je uděláme ze 4 plátků toastového chleba, který nakrájíme na malé kostičky. Hodíme do rozpálené pánve s trochou olivového oleje a opečeme. Přidáme kousek másla, sůl, pepř a trochu hladkolisté petrželky.
Libovolný salát (ledový, římský) natrháme nebo nakrájíme, rozpůlíme pár cherry rajčat a přidáme. Nakrájíme na kousky 2 - 3 ančovičky. Přelijeme dresingem, zlehka promícháme. Na talíři potom na salát nasypeme krutony a korunujeme to hoblinkami parmazánu.
- Krutony jsou pro 2 - 3 osoby
Kuřecí steaky
Roztopíme gril, aby to nehořelo, ale sálalo, až tam budeme dávat maso.
Nejdřív si vyrobíme nádivku. Ve Vařečce jsme dělali žampionovou, já jsem tentokrát udělala bylinkovou. Vezmeme různé bylinky ze zahrady, nakrájíme najemno, přidáme na malé proužky slaninu a sušená rajčata v oleji a aby to drželo pohromadě, přidáme hotové červené pesto. Necháme v misce a vrháme se na maso.
Nejdřív si vyrobíme nádivku. Ve Vařečce jsme dělali žampionovou, já jsem tentokrát udělala bylinkovou. Vezmeme různé bylinky ze zahrady, nakrájíme najemno, přidáme na malé proužky slaninu a sušená rajčata v oleji a aby to drželo pohromadě, přidáme hotové červené pesto. Necháme v misce a vrháme se na maso.
Kuřecí prsa s kůží omyjeme a odstraníme takový ten kousek, co tam přečuhuje. Opatrně nožem uděláme uvnitř kapsu - propíchneme z té strany, kde je steak nejširší a posunujeme špičku nože tak, aby se uvnitř udělal otvor. Pozor na to, ať to nepropíchneme durch. Kapsička nemusí být velká. Naplníme připravenou nádivkou a to buď speciální plničkou, co se používá na zdobení dortů anebo to tam prostě nacpeme prsty, tak jako jsem to udělala já. Možná bude potřeba to párátkem "zašít", já jsem to nechala volně a nevyteklo to. Zapneme troubu na 75°C.
Na gril si nachystáme alobalovou misku a potřeme ji olejem. Kuřecí prsa na to položíme a můžeme i trochu potřít olejem, až to budeme otáčet. Grilujeme zhruba 10 minut, ale těžko se nám to odhaduje, prostě jsme to oddělali, až se nám to zdálo skoro hotové. Přesunuli jsme maso na plech a dali do normální trouby.
Dokud jsme jedli polívku, bylo maso v troubě. Potom jsme to vytáhli, nakrájeli na plátky, položili na salát a debužírovali.
Na gril si nachystáme alobalovou misku a potřeme ji olejem. Kuřecí prsa na to položíme a můžeme i trochu potřít olejem, až to budeme otáčet. Grilujeme zhruba 10 minut, ale těžko se nám to odhaduje, prostě jsme to oddělali, až se nám to zdálo skoro hotové. Přesunuli jsme maso na plech a dali do normální trouby.
Dokud jsme jedli polívku, bylo maso v troubě. Potom jsme to vytáhli, nakrájeli na plátky, položili na salát a debužírovali.
- Bylo to opravdu moc dobré. Navíc při grilování můžete konverzovat s kamarády, salát a dresing můžete připravit dopředu a nechat je čekat v ledničce, takže vás příprava neotravuje a neruší, když si chcete povídat s návštěvou.
Sliny se mi teda sbíhají určitě.Paráda, vyzkouším a přidám do naší grilovací kuchařky.
OdpovědětVymazat