...a všecko šlo nějak dobře od ruky. Už od božího rána jsem jako správná žena v domácnosti začala uklízet a ke svému překvapení jsem toho i dost stihla. Matějíček byl v pohodě a jak jsem byla spokojená, tak i vaření byla jedna radost. Akorát mě štve, že to, co chutná dobře, na fotce vypadá blbě.
Plněné papriky |
Nejdřív všechno nachystám |
Připraveny na cestu do trouby |
PLNĚNÉ PAPRIKY
Nejdřív si všechno nachystám.
Umyju papriky, ukrojím jim vršky a vykuchám vnitřky. Půl kila mletého masa (vepřové tentokrát, ale častěj kupuju mix 50:50 vepřové:hovězí) si dám do větší misky, přidám dost koření na mletá masa, malinko osolím, protože v koření už sůl je. Pak tam přijde vejce, trocha strouhanky a mléka, cibulka nebo pórek na malé kousíčky. A vždycky petrželka. Hodně. Když mám chuť, přidám něco zvláštního - dnes to bylo Pecorino romano a kousek nastrouhané tykve. Všechno rukama zpracuju a nacpu do paprik.
Nedělám klasickou rajskou; mamka mi poradila rychlou a moc dobrou variantu. Tu jsem trochu upravila a tady je:
Připravím si větší zapékací mísu, do ní nasypu nadrobno nakrájenou cibuli a vyliju loupaná krájená rajčata. Dneska jich byla plechovka a půl. Zředím trochou vody, přidám lžíci třtinového cukru, osolím a opepřím a přidám bazalku natrhanou na kousky. Do takto připravené lázně položím naplněné papriky. Šupnu to do trouby a zhruba na 180°C peču. Když jsou papriky na povrchu trochu nahnědlé, tak je otočím břichem nahoru a peču dál do té doby, než jsou papriky místy hnědé.
Omáčku pod paprikami někdy rozmixuju ponorným mixérem, dneska jsem to nechala jen tak. K tomu vařím těstoviny, ty mám nejradši, ale mamka zas má ráda brambory, tak jsem udělala i ty. Ale paprikám sluší i rýže.
- Najedlo se nás pět a ještě zbylo na menší kuličky pro Matěje a jednu placku do housky pro Zdenka na zítřejší svačinu.
- Všechny milovníky klasické rajské upozorňuju, že tahle omáčka je echt rajčatová, má koncentrovanější chuť, podle mě je taková ryzí a mně milejší.
- Jo a Pecorino romano je výrazný pikantní tvrdý ovčí sýr, ale to vy určitě víte.
Teda musím říct, že já to mám nejraději s knedlíkama. Těstoviny taky dobrý. O bramborách už jsem slyšela, ale jen z doslechu. A pořád mě to překvapuje. Asi to budu muset někdy vyzkoušet :-)
OdpovědětVymazatVíš co, Leňajs, naše mamka by jedla brambory nejradši ke všemu, takže mě už to ani nepřekvapuje :-)
VymazatJako Lukáš :-)
VymazatTa omáčka se mi zdá taková rychlá a málo pracná, vyzkouším.Já vždycky dělám jen tu klasickou, tahle je určitě i zdravější.Už se těším.
OdpovědětVymazat