středa 24. července 2013

6. U Matyldy se plnily papriky...

...a všecko šlo nějak dobře od ruky. Už od božího rána jsem jako správná žena v domácnosti začala uklízet a ke svému překvapení jsem toho i dost stihla. Matějíček byl v pohodě a jak jsem byla spokojená, tak i vaření byla jedna radost. Akorát mě štve, že to, co chutná dobře, na fotce vypadá blbě.

Plněné papriky


Nejdřív všechno nachystám


Připraveny na cestu do trouby

PLNĚNÉ PAPRIKY

Nejdřív si všechno nachystám.
Umyju papriky, ukrojím jim vršky a vykuchám vnitřky. Půl kila mletého masa (vepřové tentokrát, ale častěj kupuju mix 50:50 vepřové:hovězí) si dám do větší misky, přidám dost koření na mletá masa, malinko osolím, protože v koření už sůl je. Pak tam přijde vejce, trocha strouhanky a mléka, cibulka nebo pórek na malé kousíčky. A vždycky petrželka. Hodně. Když mám chuť, přidám něco zvláštního - dnes to bylo Pecorino romano a kousek nastrouhané tykve. Všechno rukama zpracuju a nacpu do paprik.
Nedělám klasickou rajskou; mamka mi poradila rychlou a moc dobrou variantu. Tu jsem trochu upravila a tady je:
Připravím si větší zapékací mísu, do ní nasypu nadrobno nakrájenou cibuli a vyliju loupaná krájená rajčata. Dneska jich byla plechovka a půl. Zředím trochou vody, přidám lžíci třtinového cukru, osolím a opepřím a přidám bazalku natrhanou na kousky. Do takto připravené lázně položím naplněné papriky. Šupnu to do trouby a zhruba na 180°C peču. Když jsou papriky na povrchu trochu nahnědlé, tak je otočím břichem nahoru a peču dál do té doby, než jsou papriky místy hnědé. 
Omáčku pod paprikami někdy rozmixuju ponorným mixérem, dneska jsem to nechala jen tak. K tomu vařím těstoviny, ty mám nejradši, ale mamka zas má ráda brambory, tak jsem udělala i ty. Ale paprikám sluší i rýže.
  • Najedlo se nás pět a ještě zbylo na menší kuličky pro Matěje a jednu placku do housky pro Zdenka na zítřejší svačinu.
  • Všechny milovníky klasické rajské upozorňuju, že tahle omáčka je echt rajčatová, má koncentrovanější chuť, podle mě je taková ryzí a mně milejší.
  • Jo a Pecorino romano je výrazný pikantní tvrdý ovčí sýr, ale to vy určitě víte.





4 komentáře:

  1. Teda musím říct, že já to mám nejraději s knedlíkama. Těstoviny taky dobrý. O bramborách už jsem slyšela, ale jen z doslechu. A pořád mě to překvapuje. Asi to budu muset někdy vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš co, Leňajs, naše mamka by jedla brambory nejradši ke všemu, takže mě už to ani nepřekvapuje :-)

      Vymazat
  2. Ta omáčka se mi zdá taková rychlá a málo pracná, vyzkouším.Já vždycky dělám jen tu klasickou, tahle je určitě i zdravější.Už se těším.

    OdpovědětVymazat