DŘEVĚNÝ KÁVOVÝ DORT
Jednu věc jsem už pochopila - na dort se nesmí spěchat. Takže jsem si vyhradila dost času - peču den předem, už od rána na ten dort myslím a postupně ho připravuju. Přes noc spoléhám na polevu, že ztuhne.
Nejdřív vytáhnu celé máslo z ledničky a položím někam v kuchyni, kde nebude zavazet. Uvařím jeden vanilkový puding, trochu hustší než podle návodu a nechám ležet někde společně s máslem. Potom vymažu formu na dort - tenhle je větší, takže kruh o průměru 23 cm. Vymažu máslem, vysypu polohrubou moukou. Připravím si hrníček horké hodně silné rozpustné kávy (takový malý šáleček jak na klasické espresso). Pomelu si 120 g vlašských ořechů. Připravím mixér s metličkama. Zapnu troubu (mám horkovzdušnou) na 150°C.
Potom dám do velké misky 6 žloutků, přidám 300 g krupicového cukru a šlehám. Přidávám po trochách kafe a dál šlehám, až je z toho tekutá jednolitá pěna. Potom hodně opatrně přidám ořechy, nemíchám, spíš tak jakoby nadzvedávám pěnu. Potom stejně opatrně přidám 300 g polohrubé mouky, po částech. (S moukou dohromady by tam měla přijít lžička prášku do pečiva, ale na to jsem zapomněla, a i tak to dopadlo výborně.) Pak umyju metličky od žloutků a ušlehám sníh z bílků. Šlehám nad otevřenou troubou, protože si pořád - asi úplně blbě - myslím, že se sníh udělá líp. Sníh potom hrozně opatrně přidám do misky. Po částech, lžící nadzvedávám těsto, rozhodně nemíchám rychle. Hotové těsto vypadá lehoučce, nadýchaně, až se bojím, že ho nějak zničím. Opatrně přeliju do formy, uhladím povrch a dám do trouby. Peču asi tak 40 minut, ale zkouším špejlí.
Až je hotový, vytáhnu ho z trouby a nechám vychladnout. Skoro vůbec se nevypoukl, povrch je téměř rovný. Rozříznu ho na 3 díly, ale musím opatrně, protože povrch je takový křehký. Jednotlivé díly sundám pomocí tenkých plastových prkének na krájení. Nechám odložené chladnout.
Krém: Odložené máslo vyklopím do misky a šlehám s dvěma lžícemi cukru. Přidám postupně puding a šlehám dál (zase mixérem s metličkama), tak dlouho, až je to hladké. Máslo a puding musí mít stejnou teplotu!
Poleva: 250 ml šlehačky (33%) ohřeju se lžící třtinového cukru v kastrólku skoro až k varu. Do misky zatím nalámu 200 g čokolády (52%) a šlehačku na to naliju, až čokoláda povolí, míchám dohladka a dám chladit. Tuhne to hodně pomalu.
Namažu krém do dortu a dám do ledničky chladit. Až je poleva taková polotuhá, naliju na povrch dortu, nechám trochu ztéct na boky a nožem rozmažu. Potom nastrouhám struhadlem na brambory hobliny z čokolády (to zatím nemám vychytané), posypu boky. Nahoru vyskládám vzor ze stříbrných kuliček. Dám do ledničky a čekám, až to ztuhne.
- Recept na korpus je z knihy 2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně.
|
Matu, seš borec!!!Krásnej dort, že bych si u Tebe nechala taky nějaký vyrobit???
OdpovědětVymazatJežiš Anet nestraš, nejsu žádná dortová guru :-)
OdpovědětVymazatNo ale napoprvé, prostě to máš v krvi:-)
OdpovědětVymazatTy čokoládový pilinky vypadají parádně!
OdpovědětVymazatTo měly být hoblinky, ale mně se to nedaří, tak je z toho tohle. Dělala jsem to škrabkou na brambory.
VymazatSuper, na ty kuličky bych neměla trpělivost...
OdpovědětVymazatHábi
Dík, Hábi, ale bylo to celkem rychle hotový. Sice pinzetou, ale šlo to dobře a tohle už jsem si vychutnávala jako třešničku na dortu :-)
OdpovědětVymazat