neděle 21. července 2013

1. Terka peče ovesné sušenky

Dost často řeším problém "svačin s sebou". Jenže banán se v tašce snadno rozmačká (a hnědej už mi nechutná), na rohlík s paštikou se šklebí okolní společnost a samotný kefír mi nestačí. Takže se nabízí jako další možnost tyčinky, oplatečky a sušenky. Tak proč si neupéct vlastní, když si do toho můžu rovnou dát to, co mi chutná :)

Ovesné sušenky:
  70g ovesných vloček
  80g celozrnná pšeničná mouka
  40g nasekaných mandlí
  50g másla
  půl lžičky prdopeče (prášku do pečiva)
  60g medu (resp. dvě pořádný lžíce)
  a podle chuti: vlašské ořechy; sezamová, dýňová a slunečnicová semínka, nasekané sušené ovoce, skořice, kokos, kousky čokolády, ...

z tohoto množství je asi 18 menších sušenek (a vlezou se akorát na jeden plech)


Je potřeba si rozpustit máslo spolu s medem. Část medu se dá nahradit např. agáve nebo datlovým sirupem, každopádně s tímhle množstvím medu je to tak akorát sladký. V míse se smíchá zbytek surovin - ořechy není třeba sekat moc nadrobno. Ani čokoláda nemusí být nasekaná ukázkově (stejně se vám ve směsi hned rozpustí máslem a celá hmota tím zhnědne, na celé čokoládové kousky zapomeňte). A skořice ... tou rozhodně nešetřete, parádně provoní celou kuchyň. Do mísy přilijeme rozpuštěné máslo, promícháme a můžem s tím na plech. Já je rozděluju lžičkou, ale pokud se s tím chcete někdo patlat ručkama ... 
A k pečení si pusťte třeba The View :)

Sušenky se pečou na pečícím papíru v rozehřáté troubě na 150 stupňů něco přes 15 minut. Z trouby vytáhnout, až budou mít spodek tak akorát nahnědlý (ne černý). Osobně jsem do sušenek dávala vlašáky (para ořechů je do toho asi škoda), všechny semínka, co byly doma, skořici a čokoládu. 

Takže takovýto sušenky jsou ideální "energií sbalenou na cesty", i když naprosto nejbožejší jsou ke kávě.

3 komentáře: