sobota 20. července 2013

4. U Matyldy

...byla dnes pohodička. Měla jsem chuť na hovězí maso tak nějak "po provensálsku", dušené, na víně a s nějakým kořením. Jenže sehnat tady hovězí v sobotu prostě nejde. Takže je to zase z prasete. No a na dezert ze srstek jsem se těšila už týden, od té doby, co mamka ten košík se srstkama donesla. A bylo to přesně takový, jak jsem čekala: krutě sladkokyselý, ale boží!

Zeleninová polévka
Vepřové na víně s houbami
Srstky pod čepicí

O polívce ani psát moc nebudu, je to v podstatě pořád stejné - polívková trojka jako základ a pak to, co zrovna je: květák, hrášek, patizon, cibulka, pórek. Akorát to tentokrát zahustily jáhly. (A teď si to zkuste - byla to polévka s jáhl... - já prostě nevím, jak to správně vyskloňovat.

VEPŘOVÉ NA VÍNĚ S HOUBAMI

Nejdřív nakrájím asi tak půl kila masa (plecko), naklepu, osolím, opepřím. Dám do hrnce na trochu oleje "zarestovat" (tohle slovo je mi trochu protivný, ale co už). Mezitím nakrájím na měsíčky červenou cibuli (dneska jsem ju tam chtěla kvůli barvě), pár hub na plátky a kousek slaniny na proužky. Maso pak vytáhnu a místo něj tam dám slaninu, potom cibuli a houby. Zatímco se to smaží, jdu na zahradu pro tymián, saturejku a rozmarýn. Bylinky opláchnu, ale nekrájím. Vrátím zpátky maso, podliju červeným vínem. Bylo ho celkem dost, tak asi 3 deci na půl kila masa. Pak přidám skoro celou konzervu s loupanými krájenými rajčaty, ještě trochu osolím a opepřím a hodím tam bylinky. A pak dusím a dusím a dusím...

Měla jsem papiňák, ale bylo to myslím zbytečný. Podle Anet jsem to původně chtěla dělat v troubě v normálním hrnci, ale tam měl přijít ještě angrešt. Jak jsem ten papiňák otevřela, tak to tak krásně zavonělo, no paráda. Pochutnala jsem si moc, i když na fotce to moc lákavě nevypadá.
  • Bylo toho tak pro 4 lidi, spíš menší porce.

SRSTKY POD ČEPICÍ

Nejdřív si nachystám 3/4 kg srstek - odstraním bubáky a šťopky. Opláchnu a dám do hrnce. Naliju na ně od oka trochu bezinkového sirupu, trochu vody a nasypu cukr. Nastrouhám trochu čerstvého zázvoru a přidám. Všechno to dělám odhadem, angrešt prostě nemá plavat, ale zas se nemá pražit nasucho. Vařím asi tak 5 minut, až srstky začnou praskat. Zapnu troubu na 190°C. V misce smíchám 200 g hladké mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, špetku soli a  50 g másla. Udělám z toho jakoby drobenku, kterou pak zředím 250 ml podmáslí, až vznikne lepivé tekuté těsto.
Srstky naliju do zapékací mísy a nahoru dávám po lžících těsto, aby vznikly bochánky. Posypu třtinovým cukrem a peču asi 25 minut.

Tenhle dezert jsem dělala už loni a hrozně mi to chutnalo. Ta koncentrovaná chuť angreštu je ostře kyselá, ale sladká buchta nahoře to pěkně doplňuje. Chtělo to ale trochu zjemnit, tak jsem k tomu ještě umíchala tvaroh s vanilkovým cukrem. Ale zakysaná smetana by byla lepší. 
  • Je toho hodně, už to jíme dva dny a furt tam zbývá :-)
  • Původní recept je v Apetitu 7/2012 pod názvem Zapečený angrešt. 



2 komentáře:

  1. TY srstky vypadají dobře, já je mám ještě na keříčku, tak si počkám na recept.

    OdpovědětVymazat