...byla dnes zeleninová polívka, taková všehochuť z dodávky od mamky ze zahrady. Taky jsem měla chuť na tohle pikantní maso s cizrnou, olivami a citrónem. Je to takový osvěžující jídlo, i když chuť je taková hodně koncentrovaná. No a koláč je rychlovka, rybíz byl z Borotína (další náš rodinný zdroj domácích surovin).
Polévka zelená zeleninová s houbami |
Rychlý a dobrý koláč s ovocem |
Vepřové s cizrnou z trouby |
POLÉVKA ZELENÁ ZELENINOVÁ
Nakrájela jsem cibuli na kousky, osmažila jemně na másle, přidala polívkovou trojku - mrkev, petržel, celer. Do toho trochu sušených hub. Oloupala jsem pár nových brambor, nakrájela a přidala. Potom jak mi to šlo pod kudlu: patizon, cuketu, kapustu, mangold a nakonec zbytek konzervy s loupanými krájenými rajčaty. Až byly brambory měkké, rozmixovala jsem zvlášť zhruba dva šufánky polívky a nalila zpět, aby to bylo hustší. Osolit, trochu pepře, trochu čerstvé majoránky a petrželky ze zahrady a bylo to.
- Polévky je hodně, řekla bych aspoň 8 normálních porcí.
VEPŘOVÉ S CIZRNOU Z TROUBY
Na troše oleje jsem v hrnci, který pak dám do trouby, osmažila asi 3/4 kila vepřové kýty nakrájené na kousky. Potom jsem maso vytáhla a osmažila jsem velkou červenou cibuli nakrájenou na měsíčky, po chvíli přidala 3 rozmačkané stroužky česneku a asi 10 deka choriza. (Jasně že ho vždycky nemám. Tak tam dám prostě paprikáš, podle hesla: když nemáte limetku, tak tam dejte citrón...) Maso putovalo zpět do kastrólu, podlila jsem to asi tak 3 - 4 deci kuřecího vývaru (ale někdy tam dávám i obyčejnou vodu) a konzervou loupaných krájených rajčat. Osolila jsem to, opepřila a dala do trouby bez poklice na 175°C. Po 45 minutách jsem přidala scezenou cizrnu z plechovky a hrst zelených oliv a pekla dalších 45 minut. No a těsně před podáváním jsem tam nalila šťávu z jednoho citrónu a přidala nastrouhanou kůru a petrželku. K tomu je dobrej chleba anebo taky pivní rohlíky.
- Najedlo se 5 lidí dosyta.
- Recept je z tištěného Apetitu, ale nepamatuju si číslo.
RYCHLÝ A DOBRÝ KOLÁČ S OVOCEM
Úplně jednoduše smíchám tohle všechno dohromady: 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce. Musí to být tekuté a hladké. Naliju do zapékací misky (je to obdélník tak asi 25 x 35 cm, posypu rybízem smíchaným s třtinovým cukrem a taky posýpkou. Na tu nemám ještě vychytaný poměr, někdy je toho moc, jindy málo. Takže od oka. No a dám do trouby, na 175°C tak na půl hodiny, ale nevím přesně, dívám se na okraje a když jsou takové růžovo-světlehnědé, tak už to je.
Žádné komentáře:
Okomentovat