sobota 27. července 2013

5. Leňajs bojuje s avokádovou polévkou

Na kuchařce Škoda nevařit je zvláštní to, že není organizovaná ani podle abecedy, ani podle typu jídla, ani podle ingrediencí. Což na první pohled působí velmi neprakticky. Je uspořádaná do tématických celků podle toho, jak to autorovi přišlo přirozené. Když jsem si ji pročítala, tak nějak automaticky (nemoc z povolání) jsem si do ní začala dávat indexové štítky podle toho, co mě zaujalo. Předpokládám, že to asi nebyl záměr, ale donutilo mě to projít jednu stranu po druhé a vytvořit si vlastní systém. Navíc kvituji i vazbu. Krásně drží otevřená na straně, kterou potřebuju! Kniha to je celkem tlustá, je z recyklovaného papíru, ale nečekejte milióny receptů. Dvojstrana = 1 recept. Díky tomu je přehledná.


A co jsem vybrala k víkendovému obědu? Studenou avokádovou polévku s olivovým olejem, hovězí pečeni s omáčkou a karlovarským knedlíkem (příští post). No, chtěla jsem i desert - ten nejlepší limetkový cheesecake - a taky jsem se do něj pustila, ale musí se nechat zchladit nejlépe přes noc v lednici, takže bude hotový až zítra k tomu, co zbylo ode dneška. Jak říká můj muž: "To je zajímavý, že každý jídlo je druhej den ještě lepší." <3

Studená avokádová polévka s olivovým olejem     Spinnerette - Ghetto love

Nedávno mě zaujala na delicious blogu a pak jsem ji objevila i u Martina, tak jsem ji zkusila, protože vypadá velmi jednoduše. A taky že jo. Hotovo za 15 minut a pak už jen chladíte :-)


Na polévku (4 malé porce):
3/4 velké salátové okurky
1/2 avokáda (druhou polovinu jsem nasekala na kostičky,
 pokapala citronem a nechala k servírování)
1 lžíce extra panenského oleje
šťáva z půlky citronu
hrst čerstvé petrželky
1 lžíce bílého jogurtu
1 stroužek česneku
mořská sůl a umletý pepř
pár kapek worcesteru

Okurku jsem oloupala, omyla, zbavila semínek, pokrájela a dala do misky. Avokádo jsem zbavila pecky, oloupala, nakrájela na menší kousky a přidala k okurce. Osolila jsem, opepřila, přidala pár kapek worcesteru, přihodila česnek, citronovou šťávu, jogurt, petrželku a všechno jsem rozmixovala tyčovým mixérem. Za stálého míchání jsem přikápla olivový olej a pokračovala, dokud nebyla polévka hladká. Pak jsem ji dochutila a dala chladit.

Na servírování:
druhá polovina avokáda

1/4 velké okurky
pár cherry rajčátek
1 lžíce extra panenského oleje
hrst čerstvé bazalky
šťáva z půlky citronu
mořská sůl (ještě tam byla napsaná šalotka,
ale já moc čerstvou cibuli nemusím, tak jsem ji vynechala)

Do misky jsem si připravila ozdobu na servírování. Okurku a rajče jsem nakrájela na kostičky a v misce jsem promíchala se zbylým avokádem, trochou oleje, špetkou soli, natrhanou bazalkou a citronovou šťávou.

Samozřejmě chápu, že pro konzervativní kuchaře a jedlíky to asi nevypadá lákavě. Každopádně to rozhodně není žádná podivnost. Okurka je tam tak výrazná, že Vás žádné velké překvapení nečeká. A upřímně. Kdo z Vás měl dnes chuť na horký hovězí vývar? :-) V kuchyni bylo dnes k 33°C, takže jsem se na ni těšila a nezklamala. Osvěžující! :-)


3 komentáře:

  1. Fakt byla výborná? Chtěla bych ji někdy v Brně zkusit :) Takže Škoda ...

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo... já tam teda dala víc okurky, aby to nebyl takovej šok. Je to prostě takový zeleninový pyré. Náš tata by to asi za polívku nepovažoval, ale my s Lukášem jsme si pochutnali :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Fotka je parádní, hned bych chtěla ochutnat

    OdpovědětVymazat