Hovězí pečeně s omáčkou a karlovarským knedlíkem: Please The Trees - Red Sky
4 porce
asi 500g hovězí plece v celku (já jsem to tentokrát
nepodcenila a koupila u Bubly v Tuřanech)
směs oloupané kořenové zeleniny (2 mrkve, 1/8 celeru,
1 velká kořenová petržel)
4 menší cibule
asi 900ml zeleninového vývaru (postačila i horká voda)
2 lžíce sádla
1 velká lžíce hladké mouky
mořská sůl a čerstvě umletý pepř
Maso svážu provázkem tak, aby vznikl "válec". Je to prý lepší (logicky), když je všude zhruba stejně vysoké, bude rovnoměrně propečené. V pekáči restuju na sádle asi 5 minut nasekanou kořenovou zeleninu a pak přihodím pokrájenou cibuli a v procesu pokračuju, dokud všechno nezačne chytat barvu. Až zelenina trochu zhnědne, přidám dobře osolené a opepřené maso. Opeču ho rychle ze všech stran. Pak to celé zaliju 400ml horké vody (nebo teda toho vývaru), přiklopím poklicí a v předehřáté troubě na 200°C dusím něco přes 2 hodiny. (A tady nastává prostor pro vytváření karlovarského knedlíku a avokádové polévky. Stihla jsem ještě uklidit linku a začít pracovat na cheesecaku)
Pak maso s pár lžícemi zeleniny přendám do rendlíku s pokličkou a dám do vypnuté trouby, aby nám nevystydlo. Zbytek zeleniny a vypečené tekutiny dám na vařič, začnu všechno spékat a mačkat vidličkou. Než se tekutina vyvaří zaprašte moukou a asi 2 minuty restujte. Vlijte ještě trochu horké vody a vařte tak 5 minut. Začne vznikat omáčka. Martin píše, že se má velmi zredukovat. Ale pokud máte rádi hodně omáčky, tak to nenechávejte moc dlouho. Nakonec propasírovat a dochutit.
A ještě ten knedlík. Jelikož jsem tak trochu připos*aná kuchařka, která má respekt z droždí, uvítala jsem postup výroby karlovarského knedlíku, kterej je teda fakt jako jednoduchej. A když to říkám já, tak je to pravda :-)
Na knedlík (tohle je poloviční dávka, protože
se mi 10 rohlíků do mísy nevešlo):
5 rohlíků
2 vejce
hrst petrželky
150ml mléka
30g rozpuštěného a zchladlého másla
mořská sůl a čerstvě umletý pepř
Rohlíky nakrájím na kostičky a vhodím do mísy. Přidám nasekanou petrželku, osolím, opepřím, zaliju mlékem a všechno pořádně propaplám. Žloutky rozšlehám s vlažným máslem a přidám do mísy. Opět obsah pořádně propracuju. Z bílků ušlehám tuhý sníh a opatrně jej zamíchám do hmoty v míse. Z toho všeho vymodeluju knedlík a zamotám jej do navlhčené utěrky, kterou dobře zavážu provázkem. Vařím ve vroucí osolené vodě asi 25 minut. Občas vařečkou lehce pootočím.
Tenhle boj jsem vyhrála. Byla to moje první hovězí pečeně a dopadlo to dobře. Maso nebylo moc vysušený, ale propečený až do středu, a omáčka byla lehká zeleninová. Lukáš naznal, že je to svíčková bez smetany :-) Knedlík je fakt dobrej. Ideální poměr práce : chuť :-)
Čekejte ještě recept na cheesecake, který ochutnáme až dnes s očekávanou návštěvou :-)
Gratuluju k úspěchu! Já se knedlí bojím furt a masa v troubě taky. Ale půjdu do toho! JO! :-D
OdpovědětVymazat