neděle 21. července 2013

1. Leňajs bojuje s levandulí



Před školou máme levanduli. Paní školnice ji v červnu ostříhala a takto se u nás v kuchyni objevila kytička, o které jsem si myslela, že bude dělat jen parádu a trochu zavoní. Jenže milá levandule začala usychat a opadávat. Tak jsem si řekla, že se ji pokusím nějak spotřebovat. 

Poctivým googlování jsem brzy zjistila, že z ingrediencí, které mám doma, vycházely nejlíp jenom sušenky. To jsem hospodyňka, co? Hanba!

  

Levandulové sušenky - recept z Francie:


11 dkg másla, 1 vejce, 1 žloutek, 10 dkg cukru, 20 dkg hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 2 lžíce levandulových květů, 1 lžíce mletých mandlí, špetku soli


Vejce s cukrem ušleháme a přidáme všechny zbývající přísady. Mícháme do hladkého těsta. Necháme cca 1 hodinu vychladnout.  Po vyjmutí z chladna tvoříme kuličky, které rozmáčkneme na placičku. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C, cca 12 minut dozlatova.

Když jsem později pekla sušenky na piknik, udělala jsem jedny s levandulí a druhé s pomerančovou kůrou. Můžete je vyzkoušet i s dalšími aromatickými přísadami. A to budu pak zvědavá, co Vám chutnalo nejvíc.


No a protože jsem se z pátku na sobotu vrátila z týdenního pochodu po Šumavě a teď je neděle a pořád se z toho moje panský nožky pomalu vzpamatovávají, zkusila jsem si udělat lázeň pro nohy. Odvar z levandule (10 stébel levandule povaříme v litru vody) naředěný v lavóru v teplotě, která je nohám příjemná. To znamená, že dnes spíše chladivá :-)

Joj! Nemá tohle být blog o vaření?

Tak sorry.

PS: Další tipy, co s levandulí na http://www.kuplevandule.cz/rady/

7 komentářů:

  1. O vaření, nevaření, na tom nesejde :-) A ty sušenky byly prostě boží. I Matěj to říkal!

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo, a jak to, že jsou vlastně tak pěkně kulatý a hladký? Jak jsi je na ten plech piplala?

    OdpovědětVymazat
  3. Mám úplně stejný problém s mojí levandulí - opadává.Takže dneska odpo budou sušenky.Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  4. Kulatý a hladký jsou proto, že z toho vychlazenýho těsta jdou udělat pěkně kuličky a ty už pak na pečícím papíře jen rozmáčkneš. A po krajích prostě nepopraskaj. Je to šup šup :-)

    OdpovědětVymazat
  5. aby levandule neopadavala a byla pro okrasu a vuni, tak se musi ostříhat brzo, když je ještě vyrazně modrá, a ty mini květy jsou eště nerozevřené ...

    OdpovědětVymazat
  6. Na našem posledním babským sedánku jsem s těmahle super sušenkama zabodovala, chutnaly i dětem, nejen mým.Jsou fakt úplně boží...

    OdpovědětVymazat