Tentokrát nechci mluvit o tom, co bylo u mě v kuchyni. I když mám teď prázdniny, tak přes týden moc nevařím. Pro dva je dobré raději udělat doma nějakou tu práci a pak si zajít na menu do restaurace. A obzvlášť, když je ta restaurace víc než dobrá.
|
zdroj http://www.restaurace-penzion.cz/ |
V okolí našeho bydliště jsou dvě slušné hospody. Jedna je
U Honzáků, kde v lístku sice nemají nic moc pořádného, ale na týdenním menu (po-so) se dají někdy vybrat celkem dobrá a zajímavá jídla. Prostředí je nejlepší na zahrádce, což v zimě nejde. Interiér je celkem sterilní. Já sama se v něm necítím moc dobře, umělé květiny, rozmístění stolů by mohlo být víc efektivní a rádoby umělecké akvarely zákoutí v Chrlicích. Někteří jednotlivci z obsluhy se snaží, ale jinak je to standardní průměr. Když se zeptáte, co by Vám doporučili jako přílohu, odpoví: "Lidi si k tomu dávají hranolky." A to zrovna nechci.
|
zdroj www.turanskabeseda.cz/ |
Druhá hospoda je
Tuřanská Beseda. Řadím ji k jedněm z nejlepších v Brně. Zažila jsem ji ještě jako klasickou hospodu bez ambicí. Pak nějakou chvíli byla mimo okruh mého zájmu a před pár lety jsme ji začali navštěvovat celkem pravidelně. Když prozkoumáte jejich webovky, zjistíte, že má co do činění s proslulou
Bláhovkou.
|
zdroj www.turanskabeseda.cz/ |
Po CELÝ(!) týden mají nabídku menu a to cca deseti různých jídel. Cena se pohybuje od 89,- do 149,- Kč podle typu jídla. Když do něj nahlédnete, zjistíte, že tam najdete jak "českou klasiku", tak i zajímavosti, které Vás můžou inspirovat i na doma. Navíc v týdnu dostanete jako pozornost podniku nějakou jednohubku nebo desertík, což člověka potěší.
|
zdroj www.turanskabeseda.cz/ |
Pivo mají asi dobrý, ale nejsem pivař, takže to nedokážu posoudit. Ale mají tam Plzeň a Gambrinus. Můj muž by třeba ocenil i nějakou specialtku, ale prý to neurazí. Já osobně oceňuju domácí limonády - citronáda, zázvorovka, bezovka - s velkým množstvím ledu. Obsluha je příjemná a ochotná. Prostředí je na český průměr nadstandardní. Oceňuju živé rostliny všude, kam se podíváš, zřejmě na zakázku dělaný nábytek, kování apod.
Když jsme ještě neměli kuchyň, měla jsem ráda nedělní obědy, kdy jsme se usadili, dobře se najedli a protože nám tam bylo dobře, tak jsme si dali i kafe a přečetli si noviny. Prostě idyla.
Myslím, že dobrou vizitkou je i to, že když jsem někde ve městě a přemýšlím, kde bych si dala něco k jídlu, vzpomenu si na Besedu a lituju, že je až v Tuřanech :-)
Dnes jsme tam byli na obědě a to byl vlastně podnět k dnešnímu článku. Bohužel jsem jídla nevyfotila. Rajčatová polévka se sýrovými noky nebyla vřelá (což je v létě prima) a chuťově výborná. Já jsem si z menu vybrala pozvolna dušená hovězí líčka s listovým
špenátem a šťouchaným bramborem a Lukáš si dal filovaná kachní prsa s višňovou
omáčkou a domácími bylinkovými kroketami. Líčka se rozpadala, už když jste do nich šťouchli vidličkou a rozplývala se na jazyku, špenát byl ochucený přesně tak, jak bych si ho dochutila já, a brambory byly s pórkem. Lukášova kachna byla krásně upečená a nakrájená, kombinace s višňovou omáčkou byla zajímavá a domácí krokety měly tvar válečků, což potěší každého, kdo nerad honí kuličky po talíř. A byl spokojený. Moje porce byla tak velká, že jsem si nechala zbytek zabalit a Lukáš bude mít luxusní malou večeři :-)
Máte s Besedou zkušenost? Nebo máte tip na nějakou dobrou a cenově dostupnou restauraci?
Žádné komentáře:
Okomentovat