pondělí 29. července 2013

8. U Matyldy se ukázal pan Coleslaw

...a zase ji potěšil svou jednoduchou lahodnou chutí. Pořád si tajně představuju, že se tento salát jmenuje podle chudého východoevropského přistěhovalce, co šel dobývat Ameriku. Je to ale blbost. A kdo chce vědět jak to bylo doopravdy (pokud teda věříte Wikipedii), tak se podívá sem.


Coleslaw už skoro snězený  (zapomněla jsem fotit zavčas)



COLESLAW

Salát Coleslaw dělám většinou na grilování nebo ke klasické špekáčkové opíkačce. Dá se připravit dopředu, je z levných surovin a dobře doplňuje maso.

Půl hlávky zelí nastrouhám na struhadle nebo nakrájím na tenké nudličky. Posolím to a potom přichází na řadu hrubá síla: mačkám zelí tak dlouho, až začne pouštět šťávu a změkne. Když mám čerstvé zelí, stačí pár minut, když je zelí zimní, trvá to 10 - 15 minut. Šťávu vyliju. Nastrouhám nahrubo jednu velkou mrkev a najemno čtvrtku celeru. Nakrájím jednu cibuli na malinké kousky, někdy dám i zelenou na kolečka. Všechno smíchám, posypu trochou cukru a zakápnu octem, případně osolím, když je to potřeba. Opepřím, přidám malou skleničku majonézy, zhruba polovinu kelímku smetany a promíchám. Vychladím a mám to.

  • Je toho tak na 6 - 8 misek, ale těžko se to měří, protože každý si většinou bere z celé misky a chodí víc než jednou :-)


14 komentářů:

  1. Tak jsem ho udělala na dnešní grilovačku. Teď se chladí a mně chutná :-) Takže si myslím, že bude i ostatním. Jen jsem neměla moc čas, tak jsem to všechno nasekala v mixeru :-) Snad to nebude na škodu chuti. Vypadá to, že jsem ho koupila v KFC. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že budeš mít úspěch! Taky mi připadá, že je to jak z KFC, akorát přesně víš, co v tom je :-)

      Vymazat
    2. "Ale jít do KFC na salát je jako jít si do bordelu pro objetí ..." :)

      Vymazat
  2. Jo, a je nutný tam dávat tu skleničku majonézy ( "vyhlášený Ericsonův salát s pixlí majonézy, gumovými medvídky a brambůrkami)? Šlo by to třeba dát napůl s jogurtem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo si můžeš udělat domácí majolku podle Pohlreicha... http://play.iprima.cz/all/369400/all
      Já jsem to zvažovala, ale pak jsem měla málo času, tak jsem tam kydla pixlu.

      Vymazat
  3. Já myslím že jo, akorát to budeš muset něčím trochu osladit, protože jogurt je dost kyselej. Ale jako zdravější variantu bych to klidně zkusila.

    OdpovědětVymazat
  4. Půl kelímku zakysané smetany? Zjišťuju, páč zítra to budu chystat na oldies party :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak hlásím, že u nás taky šmakovalo, a zatím co rada starších venku dál grilovala, musela jsem jim připravit ještě jednu mísu. K tomu dostali zázvorovou limonádu a než jsem vyrazila s krosnou do Brna, vyžádali si na obojí recept :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak doufám, žes jim dala odkaz na náš blog :-)

    OdpovědětVymazat
  7. No paráda, že by náš blog začal číst taky někdo nad 50 let? :-)

    OdpovědětVymazat